Ko sa evidencije NSZ neće dobiti 60 evra

isplata minimalne zarade za april

Nezaposleni koji su bili evidentirani kod Nacionalne službe za zapošljavanje na dan kada je usvojen rebalans budžeta – 15. april, dobiće u okviru paketa ekonomske pomoći dodatnih 60 evra, kaže za RTS Direktor Nacionalne službe Zoran Martinović. On dodaje da će pomoć biti isplaćena u junu, a da na 60 evra neće moći da računaju oni koji su se na biro prijavili nakon 15.aprila.

Direktor Nacionalne službe Zoran Martinović rekao je gostujući na RTS-u, da su nezaposleni dobili svoje posebno mesto tako što će dobiti dodatnu jednokratnu pomoć – 60 evra pored onih koje će dobiti svi građani.

“Važno je napomenuti da će pomoć biti isplaćena u junu i da je presek napravljen 15. aprila. Svi koji se prijavljuju nakon toga mogu da koriste druga prava i druge usluge Nacionalne službe, ali na ovu pomoć neće moći da računaju”, objasnio je Martinović.

On je kazao da je napravljen preliminarni presek i da aktivnih tražilaca zaposlenja ima oko 540.000.

“Vidi se da je taj broj porastao verovatno jer će mnogi želeti da dobiju pomoć. Imamo i neke druge kategorije na našoj evidenciji, tako da ćemo imati 600.000 onih koji mogu da računaju na ovu vrstu pomoći. Prevedeno u novac, to je oko četiri milijarde i 300 miliona dinara”, navodi Martinović.

Martinović dodaje da će konačan spisak biti sačinjen kada se zaokruže svi procesi.

On smatra da postoje tri razloga za povećanje broja nezaposlenih u odnosu na isti period prethodne godine.

“U januaru i februaru je bio veći talas jer su mere vlade prestale sa dejstvom krajem godine, tako da smo zabeležili povećan priliv iz radnog odnosa. To je sada stabilizovano, ali veći priliv imamo iz kategorije neaktivnih – građana koji su se prijavili na evidenciju zato što je najavljena jednokratna pomoć. Verujem da ćemo ponovo imati stagnaciju ili opadanje kada ovaj proces bude završen“, ističe Martinović.

Zaključuje da je Nacionalna služba upravo raspisala širok set javnih poziva za sve nezaposlene.

Izvor: RTS