Ko je pritvorena predsednica Višeg suda u Nišu?

Predsednica niškog Višeg suda D. Ž, koja je pritvorena zbog sumnje u korupciju, bila je na čelu sudskog veća koje je u junu ove godine „oborilo“ presudu predsedniku Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simu Spasiću, osuđenom na šest meseci zatvora zbog telefonskog proganjanja i pretnji novinaru Aleksandru Stankovu.

Mediji podsećaju i da je D.Ž. sredinom 2019. godine bila na čelu veća Apelacionog suda u Nišu, u kojem je radila kao sutkinja, koje je oslobodilo Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena bliskog SNS-u, koga je Viši sud u Pirotu prethodno osudio na dve godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka na Koridoru 10.

Veće na čijem je čelu bila istovremeno je potvrdilo oslobađajuću presudu Milanu Radoičiću, doskorašnjem potpredsedniku Srpske liste koji se dovodi u vezu sa ubistvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, a nedavno je preuzeo odgovornost za oružani napad u kosovskom selu Banjska, kada su ubijeni kosovski policajac i četvorica srpskih civila.

Par meseci nakon ovakve odluke, u oktobru 2019, Skupština Srbije izabrala je D. Ž. za predsednicu Višeg suda.

U radnoj biografiji predsednice niškog Višeg suda ubeležen je i podatak da je pre četiri godine, predsedavajući većem Apelacionog suda, oslobodila Veselinovića za krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica, kao i dvojicu njegovih saradnika, čime su pravosnažno oslobođena sva četvorica osuđenih za nelegalno iskoplavanje šljunka kod Pirota u februaru 2017.

Iz Apelacionog suda je tada saopšteno da je sud na pretresu utvrdio da “nema dokaza da su oni učinili krivično delo”.

Osumnjičena D. Ž. je sada uhapšena po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa BIA i SBPOК, a pod sumnjom da je izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Prema navodima tužilaštva, sumnja se da je D. Ž. od februara do avgusta ove godine iskoristila službeni položaj predsednice Višeg suda tako što je po prethodnom obećanju i dogovoru sa osuđenim licem R. M, a kao predsednica vanraspravnog veća tog suda, donela i potpisala rešenje kojim se usvaja njegova molba za puštanje na uslovni otpust, iskoristivši zauzvrat vaučer u vrednosti od 112.700 dinara za sedmodnevni porodični boravak u hotelu na Zlatiboru.

Sumnja se, takođe, da je vaučer platilo privredno društvo čiji je vlasnik B.M- sin osuđenog R.M, a da je osuđeni R. M. bivši direktor i odgovorno lice, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Izvor: Danas.rs