Klinika za nefrologiju u Nišu dobila 40 novih aparata za dijalizu

Klinika za nefrologiju dobila 40 novih aparata za dijalizu; Foto: KC Niš
Klinika za nefrologiju dobila 40 novih aparata za dijalizu; Foto: KC Niš

Zahvaljujući uspešnoj saradnji Uprave KC Niš i kompanija „Frezenijus“, „Medikon“ i „Magna medika“, Klinika za nefrologiju niškog Kliničkog centra, dobila je četrdeset novih, najmodernijih aparata za dijalizu, kojim će biti zamenjena gotovo celokupna aparatura te vrste, koja se već godinama ovde koristi.

Ova značajna donacija će, kako navode lekari, drastično poboljšati kvalitet lečenja pacijenata i efikasnost u pružanju zdravstvenih usluga za hronične bubrežne bolesnike, kojima je dijaliza neophodna.

Novi aparat za dijalizu, uskoro će svi stari biti zamenjeni novim; Foto: KC Niš
Novi aparat za dijalizu, uskoro će svi stari biti zamenjeni novim

“Ovo je još jedan dokaz, a pohvale i podrška mnogih udruženja dijaliziranih pacijenata to i potvrđuju, da niški Klinički centar brine o svojim pacijentima i da su oni na prvom mestu, što su država i Ministarstvo zdravlja mnogo puta, a sada i naši donatori ovim gestom prepoznali i to će uz sve stvari koje uveliko radimo, pre svega mislim i na čitavu rekonstrukciju stare zgrade hirurgije, umnogome poboljšati kvalitet pružanja zdravstvenih usluga i uslova koje će imati”, istakao je prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš,koji se zahvalio predstavnicima kompanija na ovoj važnoj donaciji.

Od ukupno 48 dijalizatora kojima je Klinika za nefrologiju KC Niš raspolagala do sada, a od kojih su neki radili i više od predviđenog optimalnog vremena, biće zamenjeni gotovo svi.

“Ovi najbolji i najsavremeniji aparati koje smo sada dobili, omogućiće znatno bolje lečenje naših pacijenata koji se dijaliziraju i to praktično znači da će njima to svakako poboljšati kvalitet života u periodu dok čekaju na transplantaciju bubrega, koja je svakako naš konačni cilj, a ovo će im samo omogućiti da tokom tog prelaznog perioda efikasno bude zamenjena funkcija bubrega, ali i da se očuva vitalnost svih ostalih organa”, navela je doc. dr Branka Mitić, direktorka Klinike za nefrologiju.

Vrednost ukupne donacije aparature sve tri kompanije, iznosi nešto više od 45 miliona dinara, a kako su naveli pojedini predstavnici kompanija, ovo je samo nastavak dugogodišnje saradnje koja će se svakako nastaviti.

Na nefrološkoj Klinici niškog Kliničkog centra, prema podacima kojima Uprava KC Niš raspolaže, hemodijalizom se trenutno leči preko 270 bubrežnih bolesnika iz Niša i okoline.

Press KC Niš

TRANSPLANTACIJA ORGANA KAO NADA ZA ŽIVOT

Tim za transplantaciju organa niškog Kliničkog centra, prema rečima stručnjaka, postoji od 2007. godine i od tada je, zahvaljujući stručnosti ali i interdisciplinarnom pristupu, novi bubreg dobilo 116 osoba.

“Predano radimo i borimo se protiv raznih zabluda i predrasuda i nepoverenja koje vlada kod mnogih, kada je reč o transplantaciji, odnosno doniranju organa, jer su za za uspešnu transplantaciju potrebne dve stvari: dobar Zakon, koji imamo, ali i edukacija stanovništva i to ćemo svakako činiti i dalje, da ne napominjem da smo do sada edukovali blizu pet hiljada zdravstvenih radnika o svim ovim stvarima”, istakla je prof.dr Miroslava Živković, pomoćnica generalnog direktora KC Niš za obrazovnu i naučno- istraživačku delatnost.

Exe-Net