Klinika za kardiohirurgiju predložila besplatne operacije vikendom da bi se skratile liste čekanja

klinika za kardiohirurgiju
Foto: Dragan Milić, Facebook

Lekari klinike za kardiohirurgiju UKC-a u Nišu dali su predlog da od Nove godine besplatno operišu pacijente vikendom kako bi se skratila lista čekanja. Na listi je trenutno 130 pacijenata.

Neophodno je da Ministarstvo, UKC I RFZO daju zeleno svetlo i obezbede materijal za rad, kaže direktor Dragan Milić. On poziva i ostale klinike da se priključe akciji.

„Iskreno govoreći ovo je ideja naših mladih lekara sa klinike, doc. doktora Milana Lazarevića, doktora Aleksandra Kamenova i Vladimira Stoiljkovića. Oni su predložili da ove naše liste, koje su duge, na neki  način rešimo. Naš cilj je da liste čekanja svedemo na liste zakazivanja, odnosno da se čekanje na naše operacije skrati na ispod mesec dana“, kazao je dr Dragan Milić za Novu S.

„Da li će to biti za pet, šest meseci, ili će biti potrebno desetak meseci, teško je to predvideti, jer mi nikada ne možemo da znamo koliki će broj novih pacijenata da dođe. Da li će biti ista dinamika kao ove godine, ili će broj pacijenata biti veći. U svakom slučaju, stalno su liste čekanja duge, neki je standard da stalno imamo 120 ljudi na listi. Imamo jednu funkcionalnu kardiohiruršku salu i mi operacije radimo i popodne, ali koliko god je naš trud bio veliki na listi bi uvek bilo 120 pacijenata. Videli smo da moramo da preduzmemo još nešto, osim tog rada popodne, kako bismo listu skratili“, kaže dr Milić.

Global Digital Clinik