Klavirski duo, pijanistkinja Marije Đukić i Marije Bajalice u NKC-u

Klavirski duo

Niški kulturni centar vas poziva na koncert – Klavirski duo, pijanistkinja Marije Đukić i Marije Bajalice. Koncert će se održati u Velikoj sali NKC-a, u utorak 16. aprila 2024, sa početkom od 19 časova.

Ulaz je slobodan.

Marija Bajalica je diplomirala i magistrirala studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom školovanja osvajala je nagrade na republičkim, saveznim takmičenjima i festivalima, a bila je i dobitnica prve nagrade na Internacionalnom takmičenju Carlo Soliva u Italiji. Ubrzo nakon završenih magistarskih studija odlazi u Juznoafričku Republiku gde radi kao docent na katedri za klavir, univerziteta u Pretoriji (University of Pretoria). Uporedo sa univerzitetskim aktivnostima nastupa kao solista širom zemlje Južne Afrike (Johannesburg, Cape Town, Nespruit, George, Knysna…) i održava master kurseve. U Juznoafričkoj Republici, Marija je imala status stalnog soliste za nacionalnu radio stanicu, SABC (South African Broadcasting Corporation). Nakon karijere u Africi, seli se u Australiju, gde predaje klavir na redovnim i post-diplomskim studijama na univerzitetu u Adelaidi (University of Adelaide). 2008 godine, Marija dobija prestižnu nacionalnu stipendiju (Australian Postgraduate Award) za doktorske studije na katedri za klavir, koje završava 2013 godine. U Australiji se njena koncertna karijera odvijala paralelno sa akademskom, pre svega obeležena solističkim nastupima u ciklusima klasične muzike, kao što su Elder Hall Concert Series, Ngeringe Concert Series, Recitals Australia, Flinders University Lunch Hours. Nastupala je za australijsku nacionalnu radio stanicu ABC (Australian Broadcasting Corporation,Classic FM, Nedeljni Koncerti Uživo) i snimala za 5MBS FM Radio i Radio Adelaide. Njene profesionalne aktivnosti uključuju i žiriranje na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Samostalni umetnik je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Po povratku u Evropu, Marija je snimila materijal za CD sa delima Baha, Šumana i Bramsa koji je u junu 2022 objavio PGP RTS.

Marija Đukić je diplomirala i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Srđana Grbića. Usavršavala se na majstorskim kursevima u Turu (Francuska) kod prof. Alekseja Nasedkina i u Sionu (Švajcarska) kod prof. Bernharda Eberta. Provela je dve godine na specijalizaciji u Sankt Peterburgu (Rusija), na konzervatorijumu „Rimski-Korsakov“, u klasi prof. Jekaterine Murine.

Zaposlena je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao redovni profesor na Katedri za klavir. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u Beogradu, mnogim gradovima u Srbiji, u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Rusiji, Italiji, Švajcarskoj, Turskoj.
Na njenom repertoaru su najzastupljenije kompozicije klasicizma i romantizma. Poseduje poseban afinitet prema delima Frederika Šopena. Jedan od najznačajnijih i najuspešnijih koncerata sa Šopenovim delima izvela je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 2010. godine , povodom dvestote godišnjice rođenja kompozitora, pod pokroviteljstvom Ambasade Poljske.

Nastupa u različitim kamernim ansamblima, kao član trija Amorosso i trija Classica Aeterna. Nastupala je na koncertima u okviru Tribine kompozitora i Međunarodnog festivala harfe. Godine 2015. je koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine obeležila 30 godina umetničkog rada.

Kao solista sarađivala je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, orkestrom Doma vojske i Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“. Snimala je za Radio Beograd.

Program:
Karl Vajn: Sonata za klavir četvororučno
(Carl Vine: Sonata for Piano Four Hands)
-Prelude
-Walts
-Deuces
-Meditation
-Toccata
Semjuel Barber: Suveniri Op. 28
(Samuel Barber: Souvenirs Op 28)
-Waltz
-Schottische
-Pas De Deux
-Two-step
-Hesitation-tango
-Galop

Global Digital Clinik