Kazuj krčmo Džerimo: Južnjački dert utkan u stihove čuvene pesme

„Kazuj krčmo Džerimo”
Izvor fotografije: Facebook strana Abe Nišlije

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, na periferiji grada Niša, svoja vrata, svim ljubiteljima kafanskog života, otvorila je čuvena niška krčma „Džerima”. Mesto okupljanja svekolikog sveta opevano je u pesmi „Kazuj krčmo Džerimo”.

Čulna melodija sevdalinke “Kazuj krčmo Džerimo” uvodi nas u stanje derta i nepoznati predeli emocija promole se u atmasferi kafanskog ambijenta.

Drema cela ćuprija,
spava cela čaršija,
a ja mlada nemam sna,
zbog dva oka neverna…”

Niška „Džerima“ je opevana u čuvenoj pesmi koju je napisala Radmila Todorović-Babić za koju je aranžman na tradicionalni južnjački melos sačinio Bakija Bakić. Kompoziciju izvodi Usnija Redžepova, pišu Nišlije na Facebook strani Abe Nišlije.

Dert predstavlja tradicionalnu odliku našeg kraja i u širem smislu označava čitavu bujicu pomešanih osećanja radosti, tuge, sete, nostalgije, a u pomenutoj pesmi prisutna je i bol zbog neverstva.

Na izvoru derta rođena je žudnja za ljubavlju i čežnja za danima mladosti. Dert je upitanost pre pomirenja sa onim što je neizbežno: „kazuj krčmo Džerimo, kazuj pusta kaldrmo”, iskustvo ispunjenosti doživljajem i privilegija pravih boema.

Svoje zlatno doba Džerima je proživela, još sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka. A ta kafana, pokraj auto-puta „Bratstvo-jedinstvo“, ušla je i u knjigu profesora sociologije na Niškom univerzitetu dr Dragoljuba B. Đorđevića. O krčmaru Radetu Džerimi čitajte u ovom dokumentu.

Autor: Dragana Dimitrijević

Uživajte u poznatom zvuku tradicionalnog melosa.

Global Digital Clinik