Karavan za klimu u Nišu: Izložbe i radionice sa ciljem podizanja svesti građana

karavan za klimu

Treći Karavan za klimu održaće se u Oficirskom domu u Nišu od 29. septembra do 13. oktobra.

Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.
Ovogodišnje izdanje projekta obuhvata pedagošku izložbu koja predstavlja javnosti različite globalne posledice klimatskih promena. Uključujući topljenje polarnih ledenih kapa, porast temperature i acidifikaciju mora, klimatske ekstreme poput požara, sa direktnim uticajem na biološku raznovrsnost, ali i invazivne vrste, visokoplaninska staništa, vlažna staništa i biodiverzitet gradova. Nudi odgovore na pitanje kako doprineti očuvanju biodiverziteta.
Izložba je upotpunjena interaktivnim eksponatima koje je osmislio Centar za promociju nauke, ali i Kutkom za društvene mreže koji je pripremila Kancelarija Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.
Publici će takođe biti dostupna i selekcija francuskih kratkometražnih filmova sa istom tematikom i prevodom na srpski.
Fokusiran na mlade, projekat je okrenut njihovom aktivnom uključivanju u borbu za očuvanje biodiverziteta. Zbog toga će u saradnji sa domaćim influenserima biti realizovan i video izazov na društvenim mrežama.
Marija Strajnić, dizajnerka brenda LOVERS, pridružila se brojnim partnerima projekta i za volontere kreirala limitiranu seriju majica Karavan za klimu od organskog pamuka. Kako bi se ispunile sve potrebne zaštitne mere u skladu sa trenutnom zdravstvenom situacijom, volonterima će na raspolaganju biti i višekratne zaštitne maske od pamuka.
Zvanično otvaranje izložbe biće 29. septembra 2020. u 11:30 u Oficirskom domu u Nišu.
„Ako ste školska grupa, zakažite Vaš dolazak kod udruženja “Zeleni ključ” kako bismo Vam organizovali prezentaciju sa animatorima“, poručuju organizatori.