Kamenov: Sada je najbitnije da nema masovnih okupljanja

kamenov
Foto: Naisuss. info, Borislav Kamenov

Profesor doktor Borislav Kamenov, imunolog, profesor niškog Medicinskog fakulteta u penziji i bivši direktor Kliničkog centra Niš rekao je za RTS, da ćemo prestati da nosimo maske kada broj obolelih bude ispod rizičnog. Još bitnije od toga je da nema masovnih okupljanja, jer kako je rekao, tada jedna osoba može da zarazi veliki broj ljudi.

Kamenov je rekao da je povoljno to što se broj obolelih smanjuje ali da to ne znači da možemo da budemo relaksirani, navodeći primer Indije, koja je svela pandemiju na niske brojke, a koja je sada u teškoj situaciji upravo zbog tradicije masovnog kupanja u reci.

“Jedan čovek može da zarazi veliki broj ljudi”, rekao je Kamenov za RTS.

On je podsetio da je broj obolelih u Srbiji u jednom trenutku bio sveden na 20, kao i da je narod počeo da koristi vitamin D.

“Došla je jesen, pokušavao sam da naglasim da treba da se poveća količina vitamina, međutim, mnogi su smatrali da je to opasno, ali kasnije smo došli do toga da su količine vitamina povećane”, naveo je profesor Kamenov, a piše RTS.

On je ponovio da je najbitnije da se uzimaju vitamini, folna kiselina, probiotici, a da se izbegavaju velika okupljanja, i da će onda situacija biti bolja, za šta je potrebno vreme.

Govoreći o kolektivnom imunitetu Kamenov je rekao da je idealan broj 70 posto vakcinisanih, ali da ne treba izgubiti iz vida i imunitet onih koji su preležali koronu, naglašvajući, da taj broj nije mali.

Kao primer, Kamenov je naveo koleginicu iz crvene zone koja ima veliki broj antitela, a nije zaražena, što znači da se prokužila.

“Mi o prokuženima nemamo evidenciju, ali oni poboljšavaju uspeh vakcinacije”, naglasio je Kamenov.

Kada je reč o proslavama maturskih večeri on kaže da mogu biti rizik jer jedna osoba može da zarazi veliki broj ljudi, a isto mišljenje ima i kada je reč o svadbama.

On nije  precizirao kada ćemo skinuti maske. Kaže da će se to verovatno desiti kada broj obolelih padne ispod rizičnog broja, ali bitnije od toga je da nema masovnih okupljanja.