Kamenov: Jačajte imunitet, antitela nisu glavna u borbi protiv korone

kamenov
Foto: FB Borislav Kamenov

Nekadašni direktor Kliničkog centra u Nišu Borislav Kamenov izjavio je da nije tačno da su antitela glavna u borbi protiv korone kao što se stalno govori.

Primili vakcinu ili ne, bićemo na najboljem putu da se razbolimo ukoliko nemamo dovoljno jak nespecifični imunitet, koji je naš bazični mehanizam u borbi protiv virusa, kaže Borislav Kamenov.

Imunolog i nekadašnji direktor Kliničkog centra Niš i univerzitetski profesor u penziji Borislav Kamenov naglašava da je vakcinacija protiv kovida 19 neophodna, ali da nema adekvatni efekat ukoliko se kod građana „ne poradi“ na jačanju njihovog bazičnog, nespecifičnog imuniteta, koji u najvećoj meri urušavaju brojni i različiti toksini, od ishrane do aerozagađenja. On tvrdi da bi jačanju ove vrste imuniteta i borbi protiv korona infekcije značajno mogao da doprinese jedan izuzetno dostupan i jeftin „lek“ – vitamin D.

On je za list „Danas“, naglasio da je vakcinacija protiv koronavirusa neophodna, ali da nema adekvatni efekat ukoliko se kod građana „ne poradi“ na jačanju njihovog bazičnog, nespecifičnog imuniteta koji u najvećoj meri urušavaju brojni i različiti toksini, od ishrane do aerozađenja.

U razgovoru za list Danas, on je rekao da predlog o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika može da bude dobar, ali da nije siguran da su oni najveći prenosioci koronavirusa. Postavlja pitanje, da ako vakcina ne štiti u dovoljnoj meri ljude sa slabim imunitetom zbog čega bi to bio slučaj i sa zdravstvenim radnicima sa istim takvim imunitetom. Naglašava da je potrebno da „sredimo“ svoj organizam da bi nas i vakcina štitila, a to je naš imunitet.

Dodaje da je potrebno znati da nas ne ubija virus, već citokinska oluja, odnosno prekomerni odgovor imunog sistema na infekciju. Dakle, ubija nas naš imuni sistem. Vitamin D je od velike koristi da se to ne dogodi. On na samom početku „ubija“ virus, a posle utiče na stvaranje regulatornih ćelija koje će onemogućiti citokinsku oluju.

Govoreći o ideji o uvođenju selektivnih mera za vakcinisane građane, Kamenov kaže da država pokušava da na taj način motiviše građane da se vakcinišu, i to je kako je rakao u redu. Naglašava da bi za vakcinisane građane bilo dobro da nesmetano sednu u neku baštu kafića, jer će tada biti na suncu, stvaraće u organizmu vitamin D i jačati svoj nespecifični imunitet.

Kamenov preporučuje upotrebu vitamina D i cinka.

Stariji, a to su oni iznad 60, pa i iznad 50 godina, trebalo bi dnevno da uzimaju 10.000 internacionalnih jedinica vitamina D, oni nešto mlađi 5.000, adolescenti 3.000, deca 2.000, a bebe 1.000 jedinica. Ali, ove doze ništa ne znače ukoliko ne sredimo svoj stomak, odnosno ne očistimo organizam od toksina. Dobro je, takođe, da istovremeno uzimamo i cink, u uobičajenim dozama od deset do 20 miligrama, jer on reparira naše oštećene ćelije, rekao je Kamenov u intervju za list „Danas“.