Kako izabrati najbolje sanke za decu?

Kako izabrati najbolje sanke za decu?

Ima li veće radosti nego one na dečjem licu prilikom spuštanja velikom brzinom niz nizbrdicu? Neprocenjivo. I mada vazduh još ne miriše na sneg, to ne bi trebalo da bude razlog da svom detetu ne obezbedite sanke za vreme kada beli pokrivač konačno prekrije tlo.

 Ipak, koliko god da je sankanje zabavna zimska aktivnost za decu, može da bude i opasna, posebno ako su uslovi loši, nisu adekvatno obučena ili nisu dovoljno stara. Naime, nije preporučljivo da se deca mlađa od pet godina sankaju niz brdo bez pratnje, dok deca od šest do 12 godina mogu samostalno da se sankaju, ali uz stalni nadzor roditelja.

 Da bi sankanje bilo zabavno i bez suza, biće vam potrebne prave sanke za decu. Želite sanke koje odgovaraju uzrastu i nivou veština vašeg deteta i dovoljno čvrste da ne završe u komadićima nakon jednog ili dva spuštanja.

 Ulaganje u dobru i sigurnu opremu za našu decu uvek pomaže da se oni bolje provedu, a nama da se više opustimo kao roditelji. Zato vam u ovom članku donosimo savete o tome kako da izaberete najbolje sanke za decu i bebe.

Kako osigurati sigurno i zabavno iskustvo

Prvo što svaki roditelj želi da zna je koliko godina dete treba da ima da bi moglo da ide na sanjkanje. Činjenica je da postoje načini da svoje dete možete da uvedete u sankanje dok je još vrlo malo, a najvažniji faktor koji bi trebalo da uzmete u obzir kada birate najbolje sanke za bebe je njihova stabilnost i sigurnost.

 Sigurnost bi trebala da vam bude glavni prioritet pri izboru sanki za djecu. Uverite se da su sanke sigurne i izdržljive kako bi vaše dete imalo bezbednu vožnju. Ručke koje se lako hvataju, mogućnosti upravljanja, pa čak i kočnice su od pomoći za malu decu. Uverite se da nema krhotina ili nazubljenih ivica. Ako imate metalne sanke, uverite se da nema rđe.

 Faktori koje treba uzeti u obzir pri izboru sanki za decu

Odaberite sanke sa širokim postoljem i niskim centrom gravitacije da biste sprečili prevrtanje. Iako u malo više sanke mala deca mogu lakše da se ubace, mnogo je veća verovatnoća da će se dete u njima prevrnuti i povrediti ili uplašiti.

 Takođe, preporučljivo je da gledate sanke na vuču namenjene bebama. Ove sanke koje su odlične za bebe mlađe od godinu dana dizajnirane su za vuču po prilično ravnim površinama. Svoju bebu možete uvesti u sanjkanje tako da je vučete po dvorištu dok ne uhoda. Samo se pobrinite da bude toplo zamotan za vožnju. 

Izdržljive sanke za dugotrajnu zabavu: Materijal je bitan

Ako želite da vaše sanke izdrže godine korišćenja i duge dane zabave, uzmite nešto izdržljivo. Izdržljivost sanki umnogome zavisi od materijala koji se koriste u konstrukciji. Različiti materijali imaju svoje prednosti i nedostatke, a neki su pogodniji od drugih za različite vrste terena. 

Plastične sanke: lagane, fleksibilne i pristupačne

Plastične sanke dobro rade na glatkom i neravnom terenu jer se mogu nositi s ledenim ivicama i kamenjem bolje od drugih materijala. Ali, sklonije su lomljenju i pucanju pod određenim uslovima ili nakon preterane upotrebe. 

Drvo: izdržljivost i dugovečnost

Drvene sanke daju klasičan izgled i zabavnu vožnju jer mogu da izdrže sve uslove koji im se stavljaju na teret. Drvene sanke sa metalnim trkama rade vrlo dobro na tvrdom snegu urezujući se u njega i mogu da postignu velike brzine. Njihovi najznačajniji nedostaci su težina i cena. Nije zabavno nositi ih uzbrdo i umanjiće vaš budžet za sankanje. 

Idealna težina sanski u odnosu na težinu deteta

Pored stabilnost i izdržljivosti, neophodno je da obratite pažnju na to da li ekstremiteti vašeg čeda staju u sanke, kako ne biste rizikovali da ih vuku.

 Takođe je dobra ideja da pogledate težinu sanki u odnosu na težinu vašeg deteta. Sanke su dizajnirane da odgovaraju različitim korisnicima. Nešto što odlično radi za tinejdžera biće beskorisno za vrtićko dete, i obrnuto.

Zato je dobro da proverite ograničenje težine na sankama pre kupovine kako biste vašem detetu osigurali zabavno iskustvo. U idealnom slučaju, vaš mališan će samostalno vući sanke uzbrdo, tako da morate osigurati da su dovoljno lagane. 

Sigurnosna pravila za sankanje

Sada kada su vaša deca imaju prave sanke za sankanje, važno je razgovarati o nekim neophodnim pravilima sankanja kojih bi se trebalo pridržavati:

  • Osigurajte da je odrasla osoba uvek prisutna da nadgleda decu. U slučaju da se neko povredi, važno je imati odraslu osobu koja će na licu mesta pružiti prvu pomoć.
  • Deca mlađa od pet godina treba da se sankaju sa odraslom osobom, a deca mlađa od 12 godina bi trebalo da budu pod nadzorom.
  • Nemojte da dozvolite vašoj deci da postavljaju prepreke na brdu za sankanje
  • Vodite računa da vaša deca budu okrenuta napred na svojim sankama. Nemojte im nikada dozvoliti da se sankaju unazad ili da stoje.
  • Nikada nemojte da vučete svoje dete u sankama sa motornim vozilom. 

Najbolje sanke za decu: Sažetak ključnih faktora

Izbor najboljih sanki za vaše dete može da bude zabavno i uzbudljivo iskustvo. Međutim, postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir, uključujući starost vašeg deteta, visinu, sklonosti i teren na kojem će koristiti sanke.

 Neki važni faktori uključuju veličinu i težinu sanki, kao i njihovu izdržljivost i stabilnost. Takođe bi trebalo da uzmete u obzir njihov dizajn i karakteristike.

 Na kraju krajeva, koje su najbolje sanke za vaše dete zavisiće od njihovih individualnih potreba i afiniteta. Ali, uzimajući u obzir ove faktore i istraživanje, možete pronaći sigurne i dobro prilagođene sanke za sate odlične zabave na otvorenom.