Kako da vam renoviranje stana ne postane noćna mora?

renoviranje stana

Svima nam je poznata činjenica da je renoviranje stana jedan složen proces koji može trajati danima ali i mesecima. Pored toga, radi se o iscrpljujućem i napornom poslu, naročito ako se fokusirate na kompletno preuređenje stambenog prostora koje podrazumeva menjanje stolarije, podova, krečenje, postavljanje izolacije itd.

Dobra organizacija i pouzdani majstori uštedeće vam vreme i živce. Pre nego započnete sa sređivanjem napravite precizan plan kada ćete šta raditi tj. u kom periodu. Proleće je idealan mesec za ovako nešto, upravo zbog prijatnih temperatura, dužih dana što se tiče satnice i sl.

Renoviranje podova – koje je najisplativije rešenje?

Ukoliko ste planirali da uskoro menjate stare podove u stanu ili kući, sigurno ste u nedoumici kako odabrati pravi način i naći adekvatnog majstora da ovu vrstu posla završite u što je moguće kraćem periodu. Samo vađenje dotrajalih podova podiže veliku prašinu, pa možete da očekujete popriličan nered u stanu nekoliko dana. Nakon toga sledi lepljenje laminata ili parketa, sve u zavisnosti od toga za koju varijantu se odlučite.

Savet plus: na tržištu su se pojavili gotovi gotovi parketi koji su već izlakirani. Njih je potrebno samo složiti po tzv. klik sistemu, što praktično znači da nećete biti izloženi neprijatnim mirisima i spoljnim isparenjima. Reč je o vrlo efikasnoj metodi postavljanju podova koja se pokazala itekako ekonomičnom i isplativom investicijom na duže staze.

Poručite novu stolariju na vreme

Novu stolariju možete poručiti čim završite sa podovima, a s obzirom da se prozori i vrata rade po meri, najbolje bi bilo da to učinite što ranije. Firmi koja se bavi proizvodnjom i prodajom stolarije potrebno je neko vreme da ih napravi a zatim i da ih namontira. Što se tiče njenog odabira, na vama je da se odlučite između pvc, aluminijumske ili drvene stolarije. Za stanove, najpraktičnija je PVC ili aluminijumska stolarija, dok se drvena obično uzima za kuću.

Streč folija – savršena zaštita nameštaja tokom renoviranja stana

Nešto bez čega nećete moći ni da zamislite bilo kakve radove u stanu ili kući jeste streč folija. Reč je o foliji koja savršeno štiti nameštaj od prašine i oštećenja prilikom njegovog transporta ili bilo kakvih unutrašnjih radova. Tako da, pre nego šte krenete bilo kakvo sređivanje pravac u prodavnicu po jednu rolnu folije.

Napravite plan za prevoz nameštaja

Pre bilo kakvih grubljih radova koji se odnose na rušenje zidova, gletovanje i krečenje, pametno bi bilo preneti sav nameštaj na neko drugo mesto. Ukoliko nemate sopstveno vozilo koje bi vam poslužilo za ovakve svrhe, uvek možete angažovati neku agenciju koja se bavi organizovanjem kombi prevoza. Tako nećete morati da razmišljate o transportu nameštaja već samo o konkretnim radovima koji se tiču renoviranja.

Komšiluk obavestite na vreme

Još jedna ne tako manje bitna stvar kada planirate izvođenje radova u svom stanu jeste da na vreme obavestite komšije da ćete imati majstore u nekom budućem periodu. Stanari stambene zgrade u kojoj imate stan imaju pravo na poštovanje kućnog reda i mira pa je najbolje da sa njima napravite neki interni dogovor kako biste zadržali dobre komšijske odnose.