Deca vas mole, hoćemo prostor za igru pored škole

Foto: Nova.rs

U okviru akcije Nećemo parking pred OŠ “Sveti Sava” u Nišu, uz podršku Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije, učenici škole organizuju manifestaciju kojom žele da pokažu da pored svoje škole žele prostor za igru i zelenilo, a ne parking.

Na prostoru pored OŠ “Sveti Sava” gde je planiran parking, građani će se u nedelju u 15. maja okupiti i održaće se dečija manifestacija “Deca vas mole, hoćemo prostor za igru pored škole”.

Uz podršku Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije (NARNS), zbog povećanja aerozagađenja i buke, kao posledicu izgradnje parkinga na tom prostoru, roditelji i nastavnici zabrinuti za zdravlje i bezbednost dece, pokrenuli su akciju NEĆEMO PARKING PORED ŠKOLE. Zahtevi su da prostor pored škole bude namenjen deci, a ne parkingu.

Predstavnici roditelja i nastavnika, stručnjaci iz različitih oblasti,  krajem aprila imali su sastanak sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski koji je prošao bez dogovora. Dopis sa istim zahtevima, poslat je i Školskoj upravi u Nišu, ali nije bilo odgovora.

NARNS se 11.maja obratio i Ministarsvu prosvete, sa zahtevom da hitno reaguju i spreče izgradnju parkinga na 20m od škole, jer se time krši i Pravilnik o obavljanju delatnosti OŠ koji je Ministarstvo donelo 2019.godine. (min 50 metara škola mora biti udaljenost od saobraćaja i izvora zagađenja).

Podsećamo da je Grad Niš najavio septembra izgradnju parkinga za 250 automobila, uz samo ogradu dvorišta i na samo 20 metara od učionica OŠ”Sveti Sava”u Nišu i par metara od igrališta za najmlađu decu u parku.