Kako da se na prirodan način izborite sa negativnim emocijama u izolaciji

Prirodne namirnice za jačanje imuniteta. Foto: pixbay

Ovih dana svako od nas posvetio se izgradnji i očuvanju imuniteta. Pandemija korona virusa naterala nas je da vodimo računa o svom zdravlju. Da li pravimo greške, i da li umemo na pravi način da vodimo računa o svom mentalnom i fizičkom zdravlju?

Gostujući u emisiji RTS Ordinacija, fiziolog i specijalista medicine sporta, Dejan Čubrilo, govorio je kako se hraniti, i kako pomoći svom organizmu u danima izolacije. U ovoj situaciji jako je bitno da ostanemo psihički stabilni i da vodimo računa o emocijama, kaže Čubrilo. Razlog tome je to što nervni sistem stimuliše proizvodnju sekrecije, ukoliko smo pod stresom. To dalje vodi do upalnih i virusnih procesa.

Napetost, strahstresprekomerna upotreba nekih lekova, vitamina i minerala, mogu izazvati neželjenja stanja i oslabiti naš organizam.

Izbegavajte šećer i sirove namirnice

Dejan Čubrilo ističe da u širokom luku treba izbegavati šećer, jer on povećava insulin, a višak insulina je plodno tlo za zapaljenske reakcije. Često kada osećamo tugu, bes i paniku posežemo za slatkišima, a to je greška. Postoje zdrave namirnice koje pomažu u oslobađanju od tih emocija. Ukoliko osećate tugu i uznemirenost, popijte čaj od žalfije, u koji ste ubacili malo limuna, savetuje doktor Čubrilo. Za smanjenje anksioznosti u blenderu pomešajte pomorandžu, djumbir, kurkumu i sladić. Ova kombinacija će Vas umiriti i osloboditi osećaja usamljenosti, nervoze i straha.

Čubrilo ističe da je neophodno izbegavati sirove namirnice, ukjučujući voće i povrće. Čorbe, potaži, kompoti i čajevi, sada su najbolji izbor za Vaš organizam. Čorba u koju ubacite celerperšunluk korijander pomoći će u obnavljanju nadbubrežne žlezde, koja proizvodi hormon stresa. Smanjenjem stresa, smanjiće se i sekrecija u plućima. To će od velike pomoći biti i onima koji pate od alergija.

Što se suplemenata tiče, vitamini D, utiču na kontrolu hormona stresa. Čaj od sladića sa medom, takođe pomaže. Ukoliko Vam je sladić nedostupan, matičnjak će takođe pomoći u kontroli emocija, smanjenju sekrecije u plućima i poboljšanju krvne slike, kaže doktor.

Fizička aktivnost u izolaciji

Jasno je da je fizička aktivnost bitna u očuvanju zdravog tela i duha. Međutim, Čubrilo ističe da treba biti jako oprezan. Ukoliko inače niste često fizički aktivni, nemojte preterivati ni u izolaciji. Ukoliko dobijete upalu mišića, iscrpećete žlezde zadužene za odbranu Vašeg organizma. U tom slučaju doktor preporučuje da „cupkate“. Iako zvuči trivijalno, stanite u mestu i udarajte petama o pod, istežite se i tako pokrenite cirkulaciju, kaže on.

Budite umereni u svemu i čuvajte svoje zdravlje.

Autor N.M.