Kadri – retrospektiva stripa na Jugu. Ulična galerija “Mezanin”, petak u 19 sati.

Aktivističko udruženje “Stetoskop” u saradnji sa uličnom galerijom “Mezanin” i umetničkom grupom “Čaj…Odličan”, predstavlja retrospektivnu postavku publikacija, stripova, fanzina, flajera i pratećih vizuala izložbi koje je grupa „Čaj…Odličan“ sprovela u Nišu, Beogradu, Leskovcu, Pirotu i regionu – tokom 22 godine delovanja u sferi afirmacije alternativnog i autorskog izraza devete umetnosti.

Ulična galerija Mezanin, u petak 17. novembar u 19 sati.

Strip kao izraz podkulture i svojevrsno utočište često marginalizovanih stvaraoca je ciljano predstavljan u galerijskim i klupskim prostorima i u toj specifičnoj formi je bio svojevrsni pionirski izlet u “otključavanje“ vrata javnih prostora namenjenih za afirmaciju i predstavljanje kulturnog sadržaja uglavnom suvoparnog i standardizovanog karaktera, stoji u saopštenju.

Na taj način strip je upisan kao nezaobilazni i jako vredan izraz koji se kao i u celoj zemlji, neguje i na jugu i nameće se kao bitna kulturna baština.

Pred publikom će se, kako kažu orgnizatori, naći samo fragment bogate arhive pratećih materijala, kao i autorskih dela stvaraoca koji su osnovali, vodili, podržavali i sarađivali sa grupom Čaj…Odličan.

Postavka ima za cilj da evocira nostalgičnu notu prošlih vremena i lokacija, ali i da posmatraču probudi nadahnutost i nadu u budućnost autorskog potpisa u domenu strip umetnosti.

Retrospektivna postavka realizuje se u okviru projekta Aktivističkog udruženja „Stetoskop“ koji je dobio podršku od strane Švajcarske vlade u okviru programa Kultura za demokratiju koji sprovodi Hartefakt fond kao i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Mišljenja koja su izneta u predstavljenim radovima, naglašavaju organizatori, mišljenja su autora i ne predstavlja nužno mišljenje Švajcarske vlade, Hartefakt fonda ili Ministarstva kulture.