Kada je vreme za posetu gastroenterologu?

Nije tajna da živimo ubrzanim tempom koji je sve samo ne zdrav. Jedemo neredovno i obično s nogu, a većina namirnica koje unosimo nije pripremljena na dobar način. Nismo uvek u prilici da sami kupujemo i pripremamo hranu, a naša zemlja nudi obilje mesta na kojima možemo kupiti nekakvu „zamenu“ za zdrav obrok. Takav životni stil naravno nije dobar za zdravlje gastrointestilnog trakta, u šta se možemo uveriti kada posmatramo statistike o oboljevanju od najtežih bolesti ove regije.

Stomačni problemi se često zanemaruju

Mnogo ljudi se specijalisti gastroenterologije obrati tek kada dođe do ozbiljnih tegoba, često godinama zanemarijući one blaže. Naduven stomak, prisustvo gasova, promene u pražnjenju creva i blaže bolove lako ignorišemo umesto da odemo na pregled gastroenterologa.

U narodu važi verovanje da se sav stres odražava na rad creva i da to treba prihvatiti, što vodi u trpljenje neprijatnih simptoma i odlaganje javljanja lekaru. To dovodi do kašnjenja u postavljanju dijagnoze za mnoge bolesti, tako da se mnoge otkrivaju u poodmaklim stadijumima.

Pregled na koji ne treba da se čeka

Na pregledu gastroenterologa dijagnostikuju se mnoge bolesti koje su dugo vremena ometale normalan život poput neprijatnog gastritisa. Ipak, ima i mnogo slučajeva koji nisu tako bezazleni, kada se beleži karcinom debelog creva, rektuma, tankog creva ili želuca.

Karcinom debelog creva je posle karcinoma pluća najčešća maligna bolest u našoj sredini i svake godine odnese na hiljade života. Jedini način da se to izbegne je da se na vreme dijagnostikuje kako bi izgledi za izlečenje bili veći.

Jedan od glavnih simptoma karcinoma debelog creva je prisustvo krvi u stolici, tzv. okultno krvarenje. Ono se otkriva na laboratorijskom testiranju. Sledeći važan simptom je poremećaj u pražnjenju creva, kao i osećaj težine u stomaku. Kada se radi o uznapredovalim slučajevima pacijenti osećaju opštu slabost, gube apetit, anemični su i mršave.

Od velike važnosti je da se pacijenti jave kada osete prve simptome jer se tada obično radi o početnim stadijumima. Takođe, osobe koje imaju u svojoj genetici slučajeve karcinoma gastrointestilnog trakta i preko čestrdeset godina, treba da idu na preventivne preglede.

Osim karcinoma, kao jedne od najopasnijih dijagnoza, postoji više stotina bolesti gastrointestilnog trakta koje se otkrivaju i leče na pregledu gastroenterologa.

Kako izgleda pregled gastroenterologa?

Sam pregled je bezbolan i nije posebno neprijatan. Poželjno je pripremiti se za pregled tako što će se prethodno izbegavati teška hrana i hrana koja nadima.

Pregled počinje detaljnim razgovorom sa pacijentom i uzimanjem anamneze, zatim se radi fizikalni pregled stomaka i pregled prethodne medicinske dokumentacije. U nekim slučajevima je potrebno uraditi dodatnu dijagnostiku, laboratorijske analize i kolonoskopiju. Na kraju pregleda lekar će napisati izveštaj i dati savete za lečenje.

Kolonoskopija ne mora biti neprijatna

Ukoliko postoji sumnja na postojanje promena u crevima pacijentima se sugeriše da urade kolonoskopiju koja važi za neprijatnu proceduru. Izvodi se tako što se kolonoskopom, elastičnim delom specijalnog aparata sa kamerom na vrhu, ulazi kroz anus i posmatra zid debelog i tankog creva. Da kolonoskopija ne bi bila neprijatna obavlja se u kratkotrajnoj opštoj anesteziji.

Kolonoskopija predstavlja zlatni standard u ranoj dijagnostici raka debelog creva, ali i mnogih drugih bolesti. Osim što daje odličan uvid u izgled unutrašnjosti debelog creva, omogućava da se putem specijalnog instrumenta uzme uzorak tkiva, ali i da se u celini ukloni polip ili zaustavi krvarenje.

Poliklinika Dr Rončević dugi niz godina okuplja izvrsne eksperte svih specijalnosti. Jedna od najtraženijih usluga pre pregled gastroenterologa sa razlogom, obzirom da se radi o izuzetnoj stručnosti eksperata koji ga obavljaju. Na istom mestu se obavlja i kolonoskopija uz prethodnu pripremu po uputstvu lekara, kao i ultrazvuk abdomena.

Global Digital Clinik