Jovana Vulević Ilić gotovo tri godine ne zna svoju dijagnozu, a zdravstveno stanje joj se ne poboljšava

Jovana Vulević Ilić
Foto: Privatna arhiva

Jovana Vulević Ilić ima 37 godina i od 2018. bori se sa zdravstvenim problemima za koje nije postavljena dijagnoza. Prošla je kroz četiri ciklusa hemioterapije koja nije dala rezultate, a sada joj je potrebna naša pomoć.

Jovana Vulević Ilić je od 2018. godine počela da se oseća čudno, umorno, nervozno… Jednog dana na poslu je osetila jak bol u desnoj nozi, tada je radila kao komercijalista i mislila je da je istegla mišić, jer je podizala teške kutije i vreće. Od tada kreće njena borba  za život, izlečenje, nadu. Tri godine kasnije ona i dalje nema dijagnozu.

“Jedne noći 2017. godine mi se pojavio limfni čvor, ali se on povukao i do decembra 2018. godine nisam imala problema. Tada sam se probudila sa nenormalno velikim otokom na nozi. Imala sam trombozu dubokih vena”, priča Jovana Vulević Ilić.

Prvo se obratila hematologu, u KC Niš, koji ju je uputio na Plastičnu hirurgiju gde je urađena prva biopsija koja je poslata na analizu na patologiju.

Rezultate je čekala tri meseca, a za to vreme nije imala nikakvu terapiju ili kontrolu.

Stigli su nalazi da su reaktivni limfni čvorovi u desnoj preponi i butini.

Maja meseca 2019. godine, uvećali su se limfni čvorovi koji su nastavili da rastu sve do avgusta meseca. Tada je Jovana jednog jutra osvanula sa nogom koja je u obimu imala 30 cm više.

Tog dana je hitno primljena u bolnicu, na odeljenje Klinike za vaskularne bolesti, sa dijagnozom tromboza dubokih vena. Sa  Klinike za vaskularne bolesti je premeštaju na Plastičnu hirurgiju kako bi ponovo uradili biopsiju. Uzorak je na Jovanino insistiranje, ovog puta sem na patologiju klinike, poslat i na privatnu kliniku u Novom Sadu, gde nakon završetka analiza dobija dva različita mišljenja. Klinika tvrdi da su reaktivni, a laboratorija iz Novog Sada da je u pitanju Nonhočkin neutvrđenog tipa. Želeći da dobije tačnu dijagnozu, uzorke tkiva šalje Medicinskom fakultetu u Beogradu, od kojih dobija dijagnozu da su limfni čvorovi reaktivni.

Nakon utvrđene tromboze dubinskih vena, vaskularni hirurg joj prepisuje terapiju injekcijama Kleksan, na koje je imala prava samo 35 dana nakon biopsije. Nakon toga je bilo tri neuspešna pokušaja da se pređe na oralnu terapiju, koja nije imala uspeha.

Budi human

Tromboza se vraćala u još lošijem obliku, tako da je injekcije primala narednih deset meseci o svom trošku.

“Potom sam u decembru 2019. tražila da idem na VMA. Tebalo je da mi vade limfne žlezde iz stomaka i prepona, ali na kraju ipak uzimaju samo uzorak jer je bilo previše rizično. Tamo su mi dali dijagnozu Nonhočkin folikularnog tipa, ali nisu bili sigurni u to. Kada su mi dali dijagnozu sa privatne klinike, rečeno je da je u pitanju Nonhočkin-marginalni tip. Doktorka za koju kažu da je najbolja kada su u pitanju limfomi, dala je dijagnozu difuznog tipa Nonhočkina. Završila sam na terapiji na Hematološkoj klinici, s obzirom na to da je lečenje različitih tipova ove bolesti isto”, objašnjava ona.

Nakon četiri ciklusa hemioterapije, od kojih je zadnja bila 2020. godine aprila meseca, nije postignut efekat lečenja koji je očekivan. Limfni čvorovi se nisu povukli, niti smanjili, niti se poboljšala klinička slika.

Kako je smatrala da gubi vreme, u avgustu 2020. godine je počela sa alternativnim vidom lečenja. Limfni čvor u butini se do septembra smanjio za oko 50 odsto, te joj je donekle bilo bolje.

“Desna noga mi u obimu je pre toga bila oko 30 centimetara veća od leve. Tri puta sam bezuspešno pokušavala da pređem na oralnu terapiju i svaki put sam odmah dobila tormbozu u još gorem obliku. Zbog toga i dalje primam injekcije Kleksana, na koji prema dijagnozi nemam pravo, te je on jako skup“, navodi Jovana Vulević Ilić.

Sredinom septembra 2020. godine, upućuju je na magnetnu rezonancu celog tela.

Video se napredak, ali nije uočeno da su se limfni čvorovi pojavili na desnoj strani vrata.

Međutim, zbog bolova i ukočenosti desne strane vrata i desnog ramena, a zbog situacije sa koronom, odlazi na ultrazvuk u privatnu ordinaciju. Tu je utvrđeno da su se limfni čvorovi na vratu uvećali i da imaju strukturu reaktivnih čvorova.

Jovana ponovo odlazi kod hematologa koji joj predlaže biopsiju čvorova iz vrata, međutim specijalista ORL i plastični hirurg nisu za to.

“Kažu da je rizično jer su blizu mozga. Sama moram da odlučim da li to želim ili ne. Tri puta sam išla “pod nož” i nisu ništa našli. Ne želim da izlažem riziku operacije i četvrti put”, zabrinuta je Jovana.

Prvenstveno je novac skupljala za alternativne terapije na jednoj poliklinici u Beogradu, ali one nisu dovele do poboljšanja, te je sad prinuđena da nađe drugi način za lečenje.

“I dalje imam otok na nozi. On je sad nešto manji, ali kad jako otekne ne mogu da se krećem, da se savijem. Kortikosteroidi to ublaže na neko vreme. Ne znam šta bih rekla. Sve ide u krug, gubimo živce. Lekari sve odluke prepuštaju meni. Porodica trpi. Sve ovo stvara mnogo problema na psihičkoj bazi, ali ja sam vedrog duha i želim da kroz sve prođem sa osmehom, iako to nije baš moguće”, kaže ona.

Kako napominje, želela bi da rešenje pronađe u Srbiji, “jer je mnogo dece kojima treba lečenje u inostranstvu i, ukoliko je moguće, bolje da taj novac ode njima”.

“Ipak, ako lečenje u Srbiji nikako ne bude moguće, htela sam da odem u predstavništvo turske klinike Aćibadem i da vidim da li oni mogu da mi pomognu. Možda nije u pitanju rak, možda je neka imuna bolest. Neko stručan treba da mi da tačnu dijagnozu kako bih mogla da se lečim”, dodaje.

Ona je majka dvoje dece i, kako kaže, “trećeg gratis” – muževljevog deteta iz prvog braka. Ono što je ispunjava jeste da šeta sa njima i učestvuje u njihovom životu. Zbog bolesti je u tome ograničena, kao i u radu, druženju i treniranju, što su stvari koje je čine srećnom.

Jovani su neophodna novčana sredstva za nastavak lečenja, imunoterapije, specijalističke preglede, rehabilitacije, medikamente, suplemente, kao i za troškove smeštaja u toku terapija van mesta prebivališta.

Da Jovana ostavi bolest za sobom! Budimo humani!

Pomozimo Jovani!

  •  Upišimo 913 i pošaljimo SMS na 3030
  •  Upišimo human913 i pošaljimo SMS na 455
  •  160-6000000795202-61
  •  160600000079555666, IBAN: RS35160600000079555666, SWIFT/BIC: DBDBRSBG
  •  E-doniraj
  •  PayPal
  •  IPS QR kod

Izvor: Telegraf, Budi human