Dragan Stojković Piksi novi selektor fudbalske reprezentacije

dragan stojković piksi
Piksi kao trener FK Guangdžou. Foto: Wikipedia, Meihe Chen

Piksi je novi selektor Srbije! Legendarni fudbaler Dragan Stojković potvrdio je da će biti novi kormilar „orlova“.

Fudbalska reprezentacija Srbije konačno je dobila čoveka koji će je povesti ka Mundijalu u Kataru 2022. godine! To je legendarni Dragan Stojković Piksi, koji je posle smene Ljubiše Tumbakovića sredinom decembra slovio za najozbiljnijeg kandidata. Međutim „kočnica” je bila to što je pod ugovorom sa kineskim klubom Guangdžouom.

Čekalo se dugo na papir, na kojem će pisati da su klub i Stojković raskinuli saradnju i na taj način će biti preskočene sve prepreke na putu da Srbija dobije novog selektora.

U kratkoj poruci za Sputnjik Piksi je jasno poručio: „Da. Biću selektor!“.

Ostaje još samo da Fudbalski savez Srbije zakaže promociju.Na taj način će se ozvaničiti saradnja sa proslavljenim jugoslovenskim fudbalerom, koji je kao trener vodio japansku Nagoju i kineski Guangdžou.

Podsetimo, fudbaleri Srbije će predvođeni novim selektorom Piksijem, ugostiti Republiku Irsku 24. marta. Tri dana kasnije u Beograd stiže Portugal sa Kristijanom Ronaldom, dok je za 30. mart zakazano gostovanje Azerbejdžanu.

Jasno je da bi tri pomenuta susreta i te kako mogla da odrede sudbinu „orlova“ na putu ka Mundijalu naredne godine.

Dragan Stojković Piksi je karijeru je započeo u Radničkom iz Niša. Godine 1986. je prešao u FK Crvena zvezda. Ubrzo je postao kapiten tima i jedan od najboljih fdbalera u Jugoslaviji. Trećeg maja 1989. promovisan je u petu Zvezdinu zvezdu.

1990. prešao je u francuski Olimpik iz Marseja sa kojim je već u prvoj sezoni došao do finala Kupa evropskih šampiona u kojem se njegov klub sastao upravo sa Crvenom zvezdom, a Stojković je odigrao svega nekoliko minuta. Iz Olimpika je prešao u Veronu gde je proveo jednu sezonu. Igračku karijeru je završio u Nagoji (Japan). U Japanu je tri puta izabran za najboljeg igrača lige: 1995, 1996. i 1999.

Za reprezantaciju Jugoslavije je odigrao 84 utakmice. Debitovao je 1984. u Francuskoj. Učesnik je Svetskog prvenstva 1990. u ItalijiFrancuskoj 1998. i Evropskog prvenstva 2000. u Holandiji i Belgiji. Njegov pogodak na Svetskom prvenstvu 1990. protiv Španije stručnjaci su proglasili jednim od 50 najboljih golova Svetskih prvenstava.

Svoj poslednji meč odigrao je u Nišu, 29. oktobra 2001. godine

Tog dana je Nišu sve stalo. Tog dana je majstor otišao u fudbalsku penziju. Nije to uradio u Beogradu, nije to uradio ni u Japanu a mogao je. Spektakl je napravio u svom gradu…

Piksijev oproštaj. Tog dana je majstor otišao u fudbalsku penziju