Piksijev oproštaj. Tog dana je majstor otišao u fudbalsku penziju

Tog dana je Nišu sve stalo. Tog dana je majstor otišao u fudbalsku penziju. Nije to uradio u Beogradu, nije to uradio ni u Japanu a mogao je. Spektakl je napravio u svom gradu…

Piksi
Ekipa Radničkog koja je počela meč

NA DANAŠNJI DAN, 29.10.2001. PIKSIJEV OPROŠTAJ
Radnički – Vardar Skopje 4:0
Gledalaca: 10000
Sudije: Zoran Djurović (Niš) a od 10. minuta Miroslav Radoman (Vrbas)
Strelci: Kanatlarovski, Goran Stojiljković, Dalibor Mitrović i Bojan Stamenković
Radnički: Vasković, Goran Djordjević, Bojan Milenković, Kanatlarovski, Marković, Najdoski, Mišeljić, Goran Stojiljković, Savićević, Stojković i Dalibor Mitrović.
Igrali su još: Milan Živković, Saša Rekoba Stojanović, Cenić, Ivan Milenković, Bojan Stamenković, Ilić, Vladimir Milenković i Miletić.

Karijeru je započeo u Radničkom iz Niša. Godine 1986. je prešao u FK Crvena zvezda. Ubrzo je postao kapiten tima i jedan od najboljih fdbalera u Jugoslaviji. Trećeg maja 1989. promovisan je u petu Zvezdinu zvezdu. Godine 1990. prešao je u francuski Olimpik iz Marseja sa kojim je već u prvoj sezoni došao do finala Kupa evropskih šampiona u kojem se njegov klub sastao upravo sa Crvenom zvezdom, a Stojković je odigrao svega nekoliko minuta. Iz Olimpika je prešao u Veronu gde je proveo jednu sezonu. Igračku karijeru je završio u Nagoji (Japan). U Japanu je tri puta izabran za najboljeg igrača lige: 1995, 1996. i 1999.

Za reprezantaciju Jugoslavije je odigrao 84 utakmice. Debitovao je 1984. u Francuskoj. Učesnik je Svetskog prvenstva 1990. u ItalijiFrancuskoj 1998. i Evropskog prvenstva 2000. u Holandiji i Belgiji. Njegov pogodak na Svetskom prvenstvu 1990. protiv Španije stručnjaci su proglasili jednim od 50 najboljih golova Svetskih prvenstava.

Izvor: FB – istorijafkradnickinis