Jerkan: U Nišu manje obolelih, ali i manje interesovanje za vakcinaciju

u nišu jerkan
Foto: DZ, Milorad Jerkan

Direktor Doma zdravlja u Nišu Milorad Jerkan kaže da je broj pacijenata i pregleda u kovid ambulantama ove ustanove, u poslednjih nedelju dana manji za 20 do 30 odsto. Međutim, Jerkan ističe da je i interesovanje za vakcinaciju opalo, uz napomenu da je epidemiološka situacija i dalje zabrinjavajuća.

Juče je u kovid ambulantama Doma zdravlja u Nišu od 427 testiranih pacijenata, 112 bilo pozitivno na virus korona. U ambulantama namenjim odraslom stanovništvu javilo se 1434 pacijenta, a od ovog broja 257 njih javilo se prvi put sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, dok je 1177 pacijenata obavilo kontrolni pregled, saopštavaju iz ove ustanove.

  Vakcinacija za građane koji nemaju poziv E-uprave u Domu zdravlja, na terenu i u kućama

Jerkan je rekao da je epidemiološka situacija i dallje zabrinjavajuća.

“Sve dok ne dođemo do desetak pozitivnih u toku jednog dana ne smemo da se opustimo, a primetno je opuštanje, posebno među mladima. Kafići su puni i mladi se ne pridržavaju epidemioloških mera, niko ne nosi masku“, kazao je Jerkan.

On je dodao da je u Nišu do sada obe doze vakcine protiv korona virusa primilo više od 60.000 ljudi, što je 28 odsto punoletne populacije, dok je ukupno vakcinisano 80.000 ljudi ili 37,2 odsto.

„Nedostaje nam još oko 20.000 vakcinisanih građana da bi došli do kolektivnog imuniteta. Međutim, interesovanje je opalo, imali smo ranije u toku jednog dana 2.500 do 4.000 vakcinisanih, a sada do 1.000“, istakao je Jerkan.

Jerkan je uputio apel građanima da se prijave za vakcinaciju i naglasio da se proteklih dana Domu zdravlja javljalo od 200 do 300 građana Makedonije, koje ipak nisu mogli da prime jer je obustavljena vakcinacija stranih državljana.

Dodao je i da niški Dom zdravlja trenutno raspolaže Fajzerovim vakcinama, a da će do kraja nedelje stići i nove doze vakcina Sputnjik V i Sinofarm, za koje kaže da su natraženije.

Prema njegovim rečima, interesovanje za vakcinaciju je slabije među mladim ljudima, posebno među ženama, dok je među starijim od 50 godina odličan procenat vakcinisanih.