Jerkan: “Situacija u Nišu ozbiljna”

ozbiljna
Foto: Naissus Info, Dom zdravlja

Niš je juče obeležio godinu dana od prvog aktivnog slučaja koronavirusa. Situacija je veoma ozbiljna od druge polovine februara, s obzirom na podatak da u proseku  bude i do 300 novozaraženih, kaže direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Po broju novozaraženih koronavirusom naš grad juče je bio drugi u zemlji. Jerkan kaže da smo na kraju trećeg talasa, a da je u poslednja tri dana preko 2.000  pacijenata u kovid ambulantama.

Jerkan dodaje da je dosta osoba  i na pedijatriji. Ističe da je juče bilo 120 pregleda, od čega je 71 bio prvi pregled, a njih 30 bilo je pozitivno. To prema njegovim rečima ukazuje da se i među školskom populacijom javlja kovid 19, ali da se radi o blagim oblicima, i da nema uputa prema UKC Niš.

Jerkan konstatuje da je generalno povećan broj prvih pregleda poslednjih dana. Na to ukazuje i činjenica da je to najveći broj od kako je počela pandemija koja se kreće se između od 500 i 580 pregleda, što je jasan pokazatelj da je od 22. februara naglo krenulo povećanje, zbog neozbiljnosti koja se manifestovala u Nišu.

Sva populacija i školska i studentska je to donela, nekoliko dana imaćemo ovako veliki broj pa očekujem da se stabilizuje. Jedini lek je vakcina, preko 90.000 vakcina samo dali, očekujemo da do sredine aprila damo preko 120.000 vakcina građanima a i onda će plato biti stabilan”, rekao je Jerkan.

Juče smo obišli 180 pacijenata u seoskom području, to je 50 kilometara u okolini Niša, svi rado primaju vakcinu i mislim da ćemo uspeti da pobedimo ovu neman”, zaključio je  Jerkan.