Jelena Nešović: “Uradi pravu stvar”

Jelena Nešović
Foto: Jelena Nešović

Jelena Nešović je član osnivač i Ambasador globalne ženske mreže WomenH2H.

Rođena u Pirotu, završila pirotsku Gimnaziju. Diplomirala na Pravnom fakultetu, Univerziteta u Nišu. Posle dogogodišnjeg rada u privredi započela svoju advokatsku praksu.

WomenH2H je globalna ženska mreža zanovana na povezivanju žena lidera i uticajnih žena širom sveta. Cilj mreže je da kroz povezivanje utiče na pozitivne promene na globalnom nivou i omogući stvaranje humanih radnih mesta koja su naklonjena i prilagođena ženama.

Šta je to što te inspiriše a zbog čega ne spavaš, kada razmišljaš o današnjoj ulozi žene na poslu?

 Nije mi baš lako da odgovorim šta me inspiriše na poslu. Svaki dan pronađem neku novu inspiraciju koja mi pomaže da idem dalje. Ponakad su to male stvari, kafa sa koleginicom dok razgovaramo o zanimljivim temama, poznanstvo sa novim zanimljivim ljudima, dobra knjiga ili članak u novinama. S obzirom na to da sam advokat za mene ogromnu inspiracju predstavljaju priče o ljudima koji su se borili za pravdu. Priče o dugoj i mukotrpnoj borbi jednog čoveka za ono u šta veruje, ne odustajući, bez kompromisa, sa spremnošću da se da život za ono u šta se veruje i za dobrobit drugih.

Za mene su velika inspiracija i žene koje se ne plaše da pokažu svoju žensku stranu. Žene koje su uspešne u svom poslu i karijeri, ali su u isto vreme i majke posvećene svojoj deci i porodici. Žene koje predstavljaju uzor na poslu, ali u isto vreme se ne stide da priznaju da znaju da kuvaju.

Šta je tvoj cilj u vezi toga? Zašto je to za tebe trenutno prioritet?

Ako bih svoj cilj sažela u jednu jednostavnu rečenicu, ta rečenica bi bila “URADI PRAVU STVAR” ta rečenica je urezana u moje misli kao svetleća reklama. U mom poslu nekada nije lako odvojiti dobro od lošeg, posebno u situacijam kada je poraz pravedan a pobeda izgleda pogrešno.

 Koji su najveći izazovi sa kojima si se kao žena na poslu suočila? Na koji način si pokušala da ih prevaziđeš.

Moj najveći izazov na poslu je bio da idem napred i da ostanem verna svojim uverenjima i onome što jesam, zaposlena žena i majka. Mnogo sam radila kako bih postigla svoje ciljeve u karijeri, ali mi je u isto vreme trebao siguran prostor za porodicu, posebno za moju decu. Ovaj izazov još uvek postoji i da budem iskrena to je TA stvar koja me pokreće. Volim svoju porodicu oni su moj život i moja najveća podrška ali sam u isto vreme jako posvećena svom poslu. Iako je po nekad jako teško i isrpljujuće upravljati obavezama na oba ova polja, taj stalni izazov je ono što definiše ko sam ja, i ono što me tera napred.

Ko ili šta bi ti učinilo stvari lakšim? Šta bi želela da si uradila drugačije.

Obično ne tražim lak izlaz ili rešenje. Verujem da ako nešto treba da se uradi na pravi način i ako nešto treba da bude vredno i stabilno to je obično teško postići. Iskreno ne znam šta bi moj put učinilo lašim, iako je bilo jako teško ići napred uvek sam imala ljubav i podršku porodice i to mi je davalo snagu da idem napred. To je bio put koji sam sama izabrala i sve odluke koje sam donela donela sam sama. Jedino što bih volela je da sam učila više.

Mnoge žene su optrećene stalnim promenama na poslu, frustrirane konfliktima, razočarane načinom na koji se upravlja njihovim poslovima, napetošću i isrpljujućim emocijama. Šta si ti radila u prošlosti a što ti je pomoglo u takvim trenutcima.

Ono što me je frustriralo na skoro svakom poslu je potpuni nedostatak ženske solidarnosti i želje da žene pomognu drugim ženama. Ono što mi se činilo toliko pogrešno tada je da su žene želele da na poslu budu muškarci, što je dovodilo do toga su potpuno gubile svoju žensku stranu a vrlo često i empatiju svojstvenu ženama. Ono što nisu razumele je da činjenica da su žene ih ne čini manje vrednim i da ne bi trebalo da izgube ono što jesu kako bi izgradile karijeru. Ja zaista verujem da žena može imati karijeru i u isto vreme biti majka, osećajna, lepa i brižna. Empatija i razumevanje potreba drugih ljudi nisu slabost već snaga.

Koje autore pratiš u vezi ovih tema? Da li postoje autori, influenseri, lideri, sajtovi, blogovi koje pratiš i čitaš?

Kao student bila sam luda za delima Virdžinije Vulf. Oduvek sam je videla kao usamljenu slomljenu ženu koja želi da govori o svojoj patnji, nikada kao neku buntovnu feministkinju. Verujem da je znala da mnogo žena pati na isti način kao ona. Govorila je i pisala o ženama koje pate a koje ne mogu da se osobode lanaca svoje patnje.

U to vreme partila sam i rad svojih profesorki sa fakulteta koje su nas učile o pravima žena i govorile nam problemima sa kojima se suočavaju žene u modernom društvu.

Na globalnoj mreži WomemH2H upoznala sam nekoliko neverovatnih žena čije su mi zananje, iskustvo i mudrost značili mnogo. Rado pratim rad članica ove mreže, Natalie Blagoeve, Dr. Haidi Badawi DLI MAICD, Lauren Grey Flanagen i drugih divnih žena na mreži WomenH2H.

Da li učestvuješ u drugim ženskim grupama ili zajednicama? Šta je ono što si videla da funkcioniše a šta ti je nedostjalo u radu takvih zajednica?

Kada sam bila student učestvovala sam u radu Ženskog istraživačkog centra koji je postojao na Univerzitetu. Tada smo sve bile jako malde i pune entuzijazma ali smo se prateći svaka svoj životni put razdvojile i prestale sa angažovanjima. Kasnije kada sam počela sa svojom advokatskom praksom ponovo sam se zainteresovala za rad grupa koje se bave ženskim pravima i vođstvom žena, tako sam postala član globalne ženske mreže WomanH2H 

Pored toga u ovom trenutku grupa žena punih entuzijazma i ja započinjemo projekat koji bi trebao da pomogne ženama u našem gradu i okolimi da započnu svoj posao, saznaju više o svoji radnim pravima, unaprede svoje veštine i način na koji prezentuju svoj rad.

Ono što zaista dobro funkcioniše u zajednicama koje organizuju i vode žene je izuzetna predanost svih žena koje rade na projektu i iskrena i otvorena saradnja među njima. Rad u ovakvim zajednicama je za mene uvek bio vredno iskustvo koje me je ispunjavalo. Ono sto je nedostajalo u mom radu je manjak mog ličnog angažovanja. U jednom trenutku sam ja sama krenula putem drugačije karijere što je dovelo to toga gde sam sada.

U ovom trenutku moje karijere imajući u vidu znanje i iskustvo koje imam nedostatak ličnog angažmana u okviru mreže WomenH2H kojoj pripadam sigurno više neće postojati, jer ću se kroz ovu izuzetnu globalnu zajednicu zaista truditi da radim na projektima koji će žene širom sveta osnažiti da streme ka svojim ciljevima i ostvare svoje snove.

Zašto je za ženu važno da bude okružena drugim ženama i kakva je uloga koju žena igra u životu druge žene?

Žena je predivno, nežno, fantastično biće čije misli, osećanja i stremljenja može da razume samo druga žena. Mi razgovaramo o svemu, slušamo i uvek razumemo jedna drugu čak i kada se ne slažemo. Jedna drugoj smo vodiči, podrška i neophodna pomoć u životu.

Mi volimo i poštujemo svoje majke, štitmo i podržavamo svoje ćerke i vrlo često smo u isto vreme i majka i ćerka.

Ženi je potrebno da bude okružena drugim ženama kako bi mogla da podeli svoja i sazna tuđa iskustva, kako bi našla uzor, prijateljicu i srodnu dušu.

Zbog svega ovoga svaka žena igra ogromnu ulogu u životu svake žene sa kojim je povezana i sa kojom uspostavi bilo kakav odnos. Kada postanemo svesne ove činjenice verujem da ćemo zajedno moći da uradimo velike stvari.

Šta treba da preduzmemo da zajedno savladamo veštine kojim ćemo vratiti zadovoljsvo, težnju za promenom, graciozno i sigurno vođstvo i stvoriti dobru i lepu radnu sredinu za kojom svi žudimo?

Treba da se povežemo globalno, da koristimo sva sredstva moderne tehnologije kako bi mogle da razgovaramo, delimo svoja životna iskustva i svoju mudrost, učimo jedna drugu novim veštinama i podržavamo jedna drugu.

Moramo biti iskrene prema sebi i drugima, treba da razgovaramo i govorimo otvoreno, da udružimo naše znanje, veštine i snagu i da pokažemo svetu da radna sredina napravljena da uvaži i razume i mudrost i osećajnost žene nije slaba i neproduktivna već snažna, humana i jedina radna sredina osmišljena i napravljena da bude dostojna ljudskog bića.

Kako ti vidiš svoju ulogu u razvoju globalne zajednice WomenH2H ? I da li postoji bilo šta što bi dodala a što smatraš da bi bilo od pomoći svima nama koji gradimo ovu zajednicu?

Ponosna sam što sam Ambasador zajednice WomenH2H i što mogu da vrednosti, ideje i mudrost koju delimo kao članice zajednice prenesem u svet van nje. Ono što bih volela je da svoja iskustva podelim i pokašam da pomognem drugim ženama koje prolaze kroz slične stvari kroz koje sam i ja prolazila na svom putu.

Volela bih da zajedno sa svim divnim ženama na mreži WomanH2H radim na stvaranju sveta u kome će svaka žena imati onakvu karijeru kakvu ona sama bude izabrala za sebe. Volela bih da mogu da osnažim žene da grade svoju profesionalnu karijeru i šire svoju magiju na poslu ali i da budu majke, supruge, partneri i podrška onima koje vole. Samo žena ima snagu i moć za to.

 Intervju je pisan za žensku globalnu mrežu WomenH2H čiji sam Ambasador i član osnivač. Pitanja su data od strane vodećih članica mreže. Intervju je objavljen na mreži kao “Member spotlight” a njegov cilj je da aktivne članice mreže predstavi ostalim članicama.

Više o mreži može se saznati putem linka: https://women.heart-to-heart.online