Rade Dugalić, bivši igrač Radničkog šampion u Kazahstanu: Kairatu titula posle 16 godina

rade dugalić

Dok se u većem delu Evrope takmičenja, kako u domaćim ligama, tako i pod okriljem UEFA tek zahuktavaju, u Kazhastanu Kairat već slavi šampionsku titulu! Rade Dugalić, Nišlija koji igra za ovaj tim podelio je sa nama svoje utiske.

Tim iz Almatija, čije boje brani i nekadašnji fudbaler Radničkog, Rade Dugalić, vratio je u svoje vitrine pehar namenjen prvaku države.

Dugalić je u pojedinim medijima prethodnih godina okarakterisan kao “ruska zver” što najbolje govori o kvalitetima dvadesetsedmogodišnjeg štopera.

Bolju preporuku za produžetak ugovora, koji uskoro ističe, nije mogao da poželi te je i saradnja odmah produžena na 2 godine.

U dosadašnjem toku svog boravka na podneblju nekadašnjeg SSSR-a odigrao je 186 utakmica. Postigao je i 14 golova uz 11 asistencija, što je za štopera podatak vredan poštovanja.

Naš Nišlija u ovom klubu je već dve godine, i kako kaže od samog početka odlično se uklopio. “Ruski jezik mi je bio poznat, što je omogućilo lakše sporazumevanje sa saigračima, trenerom i svim ostalim ljudima. Dokazivanjem na terenu i svojim dobrim partijama postao sam i kapiten ekipe. To mi daje još veći motiv za ostanak u ovom klubu koji će sledeće godine igrati kvalifikacije za Ligu šampiona”, priča Rade.

FK Kairat je kazahstanski fudbalski klub iz Almatija. Svoje domaće utakmice igra na Centralnom stadionu u tom gradu. Almati je veliki grad sa 2,5 miliona stanovnika, a ranije i glavni grad Kazahstana.

Kairat je najveći klub u Kazahstanu sa bogatom istorijom i vernim navijačima.

“U ovaj klub došao sam pre svega zbog trenera, on je bio taj koji me je doveo, veoma mlad i ambiciozan što se i pokazalo osvojenom titulom.”

Radetu iz Niša najviše nedostaju brat, roditelji i bliski prijatelji. Sve ostalo, kako kaže, ima u Almatiju. Njegovi planovi za budućnost su da ostane u Kairatu, što je i ostvario potpisivanjem ugovora na još dve godine.

Što se fudbala u Srbiji i reprezentacije tiče, kaže da veruje u naše momke. “Ja verujem da će to biti sve kako treba.” Klub u kojem je nekada igrao Radnički, prati kada ima vremena. “Uprava Radničkog u kojem sam ja igrao mi ništa dobro nije donela. Sada se sve promenilo i sve pohvale ljudima koji sada vode klub”, dodaje.

Mladim igračima Rade poručuje: “Samo jaka volja, vera u sebe i Boga i sve će biti kako treba.”

Da nije zaboravio na svoju zemlju, Rade Dugalić, pokazao je pomogavši jednoj porodici u Novom Sadu.

On je na društvenoj mreži Tviter pročitao da su dve žene, majka i ćerka Radica Cvetanović (65) i Ivana Acevski (45) iz Novog Sada, izbačene na ulicu zbog dva neplaćena računa.

Njih je gazdarica isterala iz stana kada nisu imale novca da isplate celu rentu. I prespavele su jednu noć na ulici, da bi im u pomoć priskočilo udruženje Združene akcije “Krov nad glavom”.

Tada je Rade rešio da pomogne, tako što im je platio stanarinu za šest meseci. Javio se čoveku koji je na Tviteru “okačio” pomenutu vest o izbacivanju dve žene iz stana, posle čega ga je on spojio s ljudima iz organizacije “Krov nad glavom” i problem je bar u narednih pola godine rešen.