Janković: Za sada neće biti potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekata

zatvaranja ugostiteljskih objekata
Foto: IlustrFoto: Ilustracija, Pixabayacija, Pixabay

Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Srđa Janković izjavio je danas da za sada neće biti potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Ipak ističe da će do zatvaranja ugostiteljskih objekata doći ukoliko u njima ne mogu da se sprovode aktuelne mere preventive.

“Ako ti objekti ne mogu da sprovedu mere koje su na snazi, odnosno da se preventiva sprovodi u ovom režimu rada, može da postane neophodno i da se donesu strože mere. U ovom trenutku je mnogo važnije da se ove mere sprovedu”, rekao je imunolog Janković.

Naveo je da Krizni štab pokušava da dopre do što više ljudi, da se svakome obrati neposredno i stavi naglasak na činjenice.

“Ovo je teška borba. Vidite i u svetu veliki deo građana dovodi u pitanje mere, čak i tamo gde su brojke još gore. Imate proteste. U Holandiji su ljudi demolirali gradove zato što je zabranjeno da se uveče okupljaju. To je veoma liberalna zemlja, ima dugu tradiciju građanske svesti, ipak nisu izbegli takvu sudbinu”, ukazao je Janković.

On je ocenio da je mali broj građana do sada vakcinisan da bi se videli efekti vakcinacije.

Ističe da vakcinacija ne sme biti opravdanje za opuštanje i nepridržavanje protivpandemijskih mera. Dodaje da se nada da će efekat vakcinacije biti vidljiv tokom ove godine.

Kada je u pitanju situacija na skijalištima, Janković navodi da je medicinski deo Kriznog štaba, što je inicijalno bilo i usvojeno kada je odobrena skijaška sezona, stajao na stanovištu da se može dozvoliti samo 30 odsto punog kapaciteta.

“Da li je bilo tako, to treba analizirati”, kaže član Kriznog štaba. Dodaje da će se poštovanje te preporuke videti kroz nekoliko dana.

Izvor: Insajder