Izvanredni flautisti nastupaju u Nišu

Izvanredni flautisti u Nišu
Izvanredni flautisti u Nišu

Solo flautistkinja Beogradske filharmojije Stana Krstajić i profesor Visoke škole za muziku u Majncu Dejan Gavrić u okviru koncerta “Razgovori” nastupiće 11. aprila od 20 časova u sali Fakultete umetnosti u Knjaževačkoj ulici. Ulaz je slobodan.

Detaljan program i biogafije možete pogledati na sajtu Koncertne sezone FU.

Stana Krstajić je diplomirala na FMU u klasi prof. M. Azanjca a magistrirala na Muzičkoj akademiji u Minhenu u klasi prof. M. Henkel-Adorjan. Kao solista i kamerni muzičar je nastupala u zemlji, kao i u Nemačkoj, Danskoj, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj i Engleskoj.

Svirala je na BEMUSu, NIMUSu, NOMUSu, Festivalu „Oleg Kagan“, „Niederrheinscher Herbst”, „Schwetzinger Festspiele“, Međunarodnoj tribini kompozitora, Festivalu harfe, Festivalu flaute.

Osnivač je tria „Donne di Belgrado“, tria „Singidunum“, dua „Diverso“, dua „Floral“ i dua „Flutympanon“.

Svirala je sa Oliverom Đurđević, Verom Ogrizović, Edinom Karamazovim, Birgit Štolcemburg, Margaret Prajs, A. Adorjan, M. Henkel-Adorjan, Dušanom Bogdanovićem, itd.

Kao solista nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, Gudačima Svetog Đorđa i Gudačkim orkestrom „Skovran“. Bila je solo flautistkinja Orkestra Narodnog pozorišta, a od 2002. je solo flautistkinja Beogradske filharmonije.

Od 2003., kada je izabrana za svetskog promotera, svira na Perl flauti.

Ostvarila je mnogobrojne trajne snimke za Radio i TV, objavila tri kompakt diska i mnogi kompozitori su joj posvetili svoja dela.

Dejan Gavrić diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1988. godine u klasi profesora Tahira Kulenovića, a zatim, naredne četiri godine studira na “Folkwang Hochschule” u Esenu u klasi profesora Matijasa Rutersa (Matthias Rutters) gde je diplomirao februara 1991. godine.

Tokom studija dobio je prvu nagradu na takmičenju univerziteta, kao i prestižnu nagradu za umetnička dostignuća.

Godine 1991. za svoj završni umetnički ispit dobio je najviše ocene. Sa najvišom ocenom položio je i koncertni ispit (Kozertexamen) 1993. godine. Odmah potom mu je ponuđeno mesto predavača na Folkvang akademiji.

Dobitnik je nagrada na velikim međunarodnim takmičenjima, uklјučujući Maria Canals u Barseloni, Španija, i Leonardo di Lorenzo u Viđianu, Italija, 1996. i 2001. godine.

Kao solista i kamerni muzičar nastupao je u Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Japanu, Srbiji, Americi. Bio je solo flautista Teatra i filharmonije u Esenu, Nove filharmonije Vestfalena (Westfalen), 1996–1998. godine i Filharmonije u Gracu, 1999–2000. godine.

Od početka zimskog semestra 2002. godine redovni je profesor za flautu i kamernu muziku na Visokoj školi za muziku Univerziteta u Majncu.

Global Digital Clinik