Izmene u sistemu obrazovanja: Ocene više za dva nivoa i novi programi

Izmene u sistemu obrazovanja
Foto: pixbay

Izmene u sistemu obrazovanja tiču se srednjoškolskih programa, i funkcionisanja nastave od septembra.

Izmene u sistemu obrazovanja odnose se na prilagođavanje nastave epidemiji. Ministar Šarčevič rekao je za RTS da se trenutno radi na nekoliko modela. Prema njegovim rečima, učenje na daljinu nije dovoljno, bar ne za osnovce. S obzirom na to da svaka škola raspolaže različitim prostorom, modeli će se razlikovati. “Ako bude moguće da deca dolaze u manjem broju, kombinovaćemo da to bude u različitim uzrastima, grupama, različitim nedeljama, škole će planirati rad kombinovano”, istakao je ministar. Ukazuje da je problem kod osnovaca, jer po zakonu deca mlađa od 12 godina, ne smeju da ostaju sama kod kuće.

Organizovanje nastave za srednjoškolce i studente ne predstavlja problem, jer njihove ustanove raspolažu velikim prostorom, pa na nastavu može da se ide naizmenično, po ciklusima. Radi se na tome i da Ministarstvo u saradnji sa fakultetima napravi pravilnik za polaganje ispita onlajn.

Novine u srednjoškolskom i gimnazijskom obrazovanju

Program međunarodne mature (IBO) , biće primenjivan i u Gimnaziji Svetozar Marković u Nišu. “To je vrhunski program, ocene se podižu za dva nivoa više od maksimalne petice, to su najkvalitetniji modeli obrazovanja u svetu”, rekao je Šarčević.

Novina je i to što je u osam gradova započet novi kurikulum za sportske đake koji će ići u gimnaziju. Oni će polagati državnu maturu, ali će imati predmete vezane za sport. To su teorija treninga, sport i zdravlje.Oni će kasnije moći da se opredele  za karijeru sportskog novinara, za sportsku medicinu, nastavnika, trenera.

Sa Fakultetom dramskih umetnosti napravljen odličan program za umetničke studije  za kreativne industrije, priča ministar. To je model za decu koja se opredeljuju za audio-vizuelene i scenske profile.

Treći program je za nadarene za društvenu nauku, za istoriju i geografiju. Raniji programi za hemiju i biologiju su takođe atraktivni, kao i za fiziku, matematiku i filologiju. Ističe da su učenici za informatiku najbrojniji.

Ministar Šarčevič zaključuje da uspeh ovih programa zavisi od njihovog sprovođenja. “Da bi se novi program uveo potrebne su dobre pripreme, da se škola opremi, da se nastavnici edukuju”, priča on.

 

Global Digital Clinik