Izmene reda vožnje: Više polazaka u prepodnevnim časovima, odluka o broju osoba u prevozu na vozačima i putnicima

gradski prevoz tokom praznika
Foto: Ilustracija

Danas su na snagu stupile nove mere Vlade Srbije. Zbog epidemiološke situacije skraćeno je radno vreme pojedinih objekata, a i uvedene su izmene reda vožnje u gradskom saobraćaju.

Prema meri koju je usvojila Vlada Republike Srbije, u javnom prevozu broj putnika treba ograničiti na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila. Ipak, kako će i da li će to biti sprovedeno u delo, zavisi od savesti vozača i putnika. Kako bi se smanjile gužve Direkcija je uvela izmene reda vožnje.

Ukoliko je kapacitet vozila popunjen do 50%, neće biti primanja putnika, ali to je na nivou preporuke. Autobus mora da stane na svaku stanicu, kako bi putnici izašli. S obzirom na to da svako ko ima kartu, ima pravo i na prevoz, na savesti je građana da li će ući u autobus ili izbeći gužvu čekajući drugi, rečeno je u Direkciji. Još jedna od preporuka koja je na savesti građana je da li će sedeti jedni do drugih u autobusu, uprkos tome što su sedišta obeležena.

Shodno novoj meri, smanjen je broj polazaka u kasnim popodnevnim i večernjim časovima, kada ima manje putnika, kako bi se povećao broj polazaka u prepodnevnom i popodnevnom špicu.

Primera radi, na liniji 1, od Minovog naselja ka Niškoj Banji, u 6 časova i 18 minuta, paralelno će krenuti dva autobusa, jer u tom periodu veliki broj ljudi ide na posao. U popodnevnim časovima, na istoj liniji, dva autobusa krenuće u 15:26.

Izmenjen red vožnje možete pogledati ovde (polasci označeni podvučenom linijom predstavljaju pojačane polaske).

U kasnijim večernjim satima ima manje polazaka, s obzirom na to da je radno vreme većine objekata do 18 časova.