Izložba Stefane Jovanović u okviru Dana makedonske kulture

dan makedonske kulture

U okviru Dana makedonske kulture, Niški kulturni centar i Udruženje Makedonaca Vardar Niš, organizuju izložbu radova Stefane Jovanović, u Galeriji NKC-a u petak 24. septembra, od 18 sati.

U ovim radovima podvučena je paralela između linija i unutrašnjih kretanja i ritmova osećanja i misli. Glavni atributi su mnoštvo, razilaženje, suprotstavljenost tokova, sloboda, ekspresija, dubina.

“Potreba za geometrijom kao gramatikom vizuelnog oblikovanja mišljenja, javlja se kao logičan put ka povratku sebi i humanim vrednostima, ali i kao nastojanje da se u specifičnim društvenim okolnostima i u trenucima stvaranja, uspostave red i harmonija. Naovim kategorijama zasnivaju se i dela izvedena u grafičkim tehnikama. One su takođe omogućile i bolje razumevanje linije kao osnovnog likovnog principa primenjenog i u slici”, opisuju radove Stefane Jovanović iz NKC-a.

Stefana Jovanović rođena je u Pirotu. Diplomirala je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu gde je trenutno na master studijama slikarstva.

Učestvovala je na više likovnih izložbi od kojih se izdvajaju: Izložba Mala grafika – Novi Sad, 2021. gde dobija nagradu za najbolji studentski rad, 20. i 21. Bijenale studentskog crteža Srbije Beograd, 9. Međunarodno bijenale mozaika Beograd, Međunarodno Bijenale Grafike u Čačku, Majska izložba grafike Grafičkog kolektiva Beograd, Izložba “Niški crtež: Granica”, 2021. i 2019. izložbe “Grafika i Crtež” NoviSad I Niš, Izložba Danikulture studenata FILUM-a Kragujevac, “Dani kulturnog stvaralaštva mladih umetnika” Niš.