Izložba “Staro i nestalo voće Srbije” u Galeriji Sinagoga

galerija sinagoga

U Galeriji “Sinagoga” će  6.jula, od 13 sati, biti otvorena izložba “Staro i nestalo voće Srbije”.

Autor izložbe i kataloga je Aleksandra Savić, muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Izložba je nastala kao plod višegodišnjeg istraživanja stručnjaka beogradskog Prirodnjačkog muzeja na terenima širom Srbije. Procena je da na teritoriji Srbiji egzistira tri stotine, dok je na ovoj izložbi publici prezentovano tek 64 starih i autohtonih sorti jabuke, kruške i šljive.

Jedan deo izložbe posvećen je upotrebi jabuke i šljive u narodnoj tradiciji i običajima kod Srba, a predstavljeni su i sveži plodovi voća, kao i herbarski materijal Zbirke voća Prirodnjačkog muzeja, umetnički crteži plodova, autorske fotografije voća sa motivima sela, etnološki eksponati upotrebnih predmeta vezanih za voće, rakiju.

“To “staro” voće nije bilo značajno samo sa aspekta ishrane, ono je deo našeg prirodnog i kulturnog pejzaža, naše istorije, bitan ekonomski činilac u minulim vekovima. Deo je naše tradicije, nasleđa, nematerijalne baštine i našeg kulturnog identiteta”, navode organizatori.

Dodaju da je na izložbi  predstavljen deo prirodnog nasleđa starih tradicionalnih sorti voća u Srbiji, koje se gaje vekovima, a sada su ugrožene i treba ih prepoznati i zaštititi.

Koordinator izložbe ispred Narodnog muzeja Niš je kustos etnolog Vladan Radisavljević koji će izložbu upotpuniti predmetima iz bogatog etnološkog odeljena niškog Muzeja.

Izložba će biti otvorena do 31. jula, a na otvaranju 6.jula nastupiće gajdaš Filip Bogdanović iz Lebana.