Izložba „Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme“ u Sinagogi

izložba Draga Mašin

U Galeriji Sinagoga, 15. septembra u 13 časova otvara se izložba „Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme“. Izložbu zajednički realizuju Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca i Narodni muzej Niš.

Izložba će biti otvorena do 13. oktobra 2022. godine. Radno vreme galerije je od utorka do petka od 10 do 17 sati, viknedom od 10 do 15 sati, a ponedeljkom je galerija zatvorena za posetioce.

Njena priča i bez kreativne intervencije, sama po sebi, nalikuje scenariju koji bi poželeo svaki pozorišni ili filmski reditelj. Život lepe i načitane Rudničanke koja rano stupa u brak povinujući se očevoj volji na uštrb devojačkih snova, rano postaje udovica i posle smrti roditelja preuzima brigu nad mlađim sestrama i braćom, dobija nove tokove stupanjem u službu kraljice Natalije. Naklonost i ljubav mladog srpskog kralja bila je svojevrsna kompenzacija za prevremene životne nedaće. Trenutno zadovoljstvo kraljevskog života, okončano je krvavim krajem koji je ujedno označio i kraj epohe Obrenovića. Takav život, ili bar jedan od njegovih segmenata, više je nego podesan da se pretoči na celuloidnu traku, roman ili izložbu. Muzej rudničko-takovskog kraja, posvetio je pažnju znamenitoj sugrađanki, unuci Nikole Milićevića Lunjevice, obrazovanoj a skrajnutoj kraljici Dragi, koja je promenila srpsku istorijsku scenu.

Ulaz na izložbu će biti slobodan.