Izložba ,,MOJE JADOVNO” i dokumentarni film ,,KRST NAD JAMOM“

Krst nad jamom
Krst nad jamom

U petak 8. novembra u 18č, u Domu Vojske u Nišu biće prikazana izložba i dokumentarni film ,,KRST NAD JAMOM“ autora Dušana Bastašića.

Publici će se obratiti kratkom besedom Dušan Bastašić i Veljko Đinović.

Pamtiš li Srbine crvenu reku što nam iz grudi teče?!

Dušan Bastašić je osnivač i predsednik udruženja potomaka i poštovalaca žrtava ustaške NDH-a – „Jadovno 1941.“ iz Banja Luke.

Srećom da sam u kontaktu sa Bastašićem, preneo mi je da promociju filma ,,KRST NAD JAMOM“ ima u Vranju 9. novembra u Domu Vojske, pa smo se dogovorili da i Niš dobije tu priliku. Hvala i generalu Milosavu Simoviću koji je odmah prepoznao ove vrednosti i dozvolio izložbu i projekciju filma u sali Doma Vojske u Nišu, naglašava Đorđe Bojanić.

Udruženje „Jadovno 1941.“ od 2009. godine posećuje, istražuje i obnavlja sećanje na mesta masovnog zločina i srpskog stradanja u kompleksima hrvatskih ustaških logora. Prvi su krenuli besputnim jamama Velebita dižući glas da se više ne sme ćutati o celom jednom narodu koga je zločinac umorio, a politika ućutkala; prvi su organizovali hodočašća najvišoj humki srpskog naroda, prenosi Đorđe Bojanić.

Film „Krst na jamom“, snimljen u produkciji Udruženja „Jadovno 1941.“, govori o tim počecima, naporima da se nad jamama uzdignu pravoslavni krstovi, znaci ljudskog dostojanstva i glasnici istine koja mora vaskrsnuti!

U filmu se zločin ideološki tumači od početka, te svedoči o današnjem stanju u kome se nalaze stratišta i spomen-zapisi nad njima. Na Velebitu i njegovim padinama prema moru poznate su 32 jame u kojima su ustaše grobile srpski narod. U tom sistemu za ubijanje, a koji je bio prethodnica Jasenovačkog sistema logora smrti, umoreno je više od 40 000 Srba, Jevreja i ideoloških protivnika ustaške tvorevine, prenosi Đorđe Bojanić.