Izložba grafika Mine Rakidžić u niškom Salonu 77

Archetypal Settings - The Sea, poliptih, 125x160cm, 2018
Archetypal Settings - The Sea, poliptih, 125x160cm, 2018

Mina Rakidžić se prvi put samostalno predstavlja publici u Nišu.

U Salonu 77 u Tvrđavi premijerno će biti izloženi radovi iz ciklusa „Arhetipski ambijenti“, nastali prilikom ovogodišnjeg dvomesečnog boravka umetnice na Umetničkom institutu Kala pri univerzitetu Berkli u Kaliforniji, kao i dela njemu prethodnog i neposredno koncepcijski povezanog ciklusa „Beleške o slučaju“.

Kako sama umetnica skromno obrazlaže: „Ova kompilacija dnevničkog i putopisnog karaktera pokušaj je zanemarivanja barijera između izolovanih informacija, a umesto toga, uočavanja sličnosti i fraza u okviru kojih pamtimo.“

Izložba grafika Mine Rakidžić se otvara u četvrtak, 7. juna u 20 časova u Salonu 77 u Tvrđavi.

Izložba se otvara u vreme rada 18. saziva Grafičke radionice Sićevo, koja se održava od 4. do 11. juna u zgradi Likovne kolonije Sićevo i u organizaciji Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Mina Rakidžić je učestvovala u radu njenog prethodnog saziva, a radove nastale tada publika će moći da vidi 2018. na izložbi ova dva saziva u Paviljonu u Tvrđavi.

Archetypal Settings - The Window, kseroks litografija, poliptih, 80x108cm, 2018
Archetypal Settings – The Window, kseroks litografija, poliptih, 80x108cm, 2018

Mina Rakidžić rođena je 1991. u Beogradu. 2015. godine završila je osnovne i master akademske studije na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Iste godine završila je kurs Printmaking Strategies na Letnjoj akademiji umetnosti u Salzburgu.

Od tada je na doktorskim umetničkim studijama na FLU u Beogradu. 2016. godine rezidencijalno boravi u Grafičkoj bazi u Guanlanu u Kini, a 2018. na Umetničkom institutu Kala pri univerzitetu Berkli u Kaliforniji, SAD.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2016. godine.Priredila je četiri samostalne izložbe i učestvovala na oko 60 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i stipendija.