Istraživanje: U teorije zavere o koroni veruje 41,5% Srba, trećina odbija vakcinu

teorije zavere
Foto: Ilustracija, Pixabay

U teorije zavere u vezi sa virusom korona veruje tri četvrtine ispitanika na Zapadnom Balkanu, što je mnogo veći procenat nego u drugim delovima Evrope. U Srbiji u takve teorije veruje oko 41,5 odsto anketiranih.

Ovo su rezultati istraživanja koje su u oktobru sproveli “Atlantski savet” iz Vašingtona i savetodavna grupa za javnu politiku “Balkan u Evropi”. Istraživanje je pokazalo da veliki broj građana Srbije veruje u teorije zavere.

Najveći broj veruje da je “farmakomafija” uključena u širenje virusa. Oko trećina ispitanika smatra da je Vlada Kine proizvela virus u laboratoriji, odnosno da je virus “pobegao” iz laboratorije u Vuhanu. Nešto manji broj anketiranih veruje da je za virus odgovoran Bil Gejts, dok je najmanje onih koji pandemiju dovode u vezu sa 5G tehnologijom.

Istraživanje je pokazalo i da je svaki treći građanin Srbije naveo da se neće vakcinisati protiv tog virusa. Po 20 odsto ispitanika navelo da će primiti vakcinu, odnosno da će se verovatno vakcinisati, prenosi Beta.

Podsetimo, od danas je moguća prijava za vakcinu protiv koronavirusa putem sajta eUprava.

Prijava za vakcinu, odnosno “iskazivanje želje građana da se vakcinišu” vrši se popunjavanjem onlajn upitnika.

“Popunjavanjem upitnika i slanjem zahteva ne dajete saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazujete interesovanje. Saglasnost za vakcinaciju je dokument koji se potpisuje kod lekara. Ukoliko odlučite da se vakcinišete taj dokument ćete tamo potpisati” navodi se na sajtu eUprave.

Dostava hrane u Nišu