Prijava za vakcinu protiv korone na sajtu eUprave

prijava za vakcinu
Foto: Ilustracija, Pixabay

Od danas je moguća prijava za vakcinu protiv koronavirusa putem sajta eUprava. Kako je premijerka najavila, od četvrtka će prijava biti moguća i putem telefona.

Prijava za vakcinu, odnosno “iskazivanje želje građana da se vakcinišu” vrši se popunjavanjem onlajn upitnika.

“Popunjavanjem upitnika i slanjem zahteva ne dajete saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazujete interesovanje. Saglasnost za vakcinaciju je dokument koji se potpisuje kod lekara i ukoliko se odlučite da se vakcinišete taj dokument ćete tamo potpisati” navodi se na sajtu eUprave.

Premijerka, Ana Brnabić, izjavila je da ne postoji bojazan da će postojati građani koji će želeti da se vakcinišu, a da neće biti vakcina za njih. Istakla je da će vakcina biti za sve.”U ovom trenutku Srbija ima dogovor za osam miliona vakcina, različitih proizvođača. To je dovoljno za vakcinaciju četiri miliona ljudi”, prenosi Insajder.

Kao važnu vest za građane istakla je to što su relevantne instituije u Kini odobrile izvozne dozvole za izvoz Sinofarmove vakcine u Srbiju. “Takođe, uz nove količine vakcina kompanija Fajzer-Biontek, očekuje se dodatnih pola miliona Sputnjik V vakcina.

“U narednih sedam do 10 dana završićemo vakcinaciju zdravstvenih radnika, kao i zaposlenih i korisnika gerontoloških centara. Onda prelazimo na 1B fazu. Tu imamo ljude preko 75 godina, kojih je 410.000 i od 64 do 75 godina kojih je 230.000.  Tako bi ukupno bilo vakcinisano 720. 000 ljudi”, naveo je Mirsad Đerlek, piše Insajder.