Invazija žutih mrava! Kako ih se rešiti?

žuti mrav
Žuti mravi

Sam naziv faraonski – žuti mrav, govori da nije u pitanju samo dosadna, bezazlena mala životinja, već i da je u pitanju najizdržljivija i nimalo bezopasna vrsta mrava čije prisustvo nimalo nije poželjno.

Šta su žuti mravi?

Žuti mrav je insekt svetle braon ili žute boje, dužine 1,5- 2 mm. Ta naizgled mala životinja, čije je tačno poreklo nepoznato, je jedna od najvećih štetočina koja je rasprostranjena po čitavoj Evropi, delovima Azije, Amerike, Australije. Žuti mravi formiraju kolonije, gde čelo svake kolonije može činiti više kraljica čiji je broj. Mužijaci imaju funkciju da oplode ženke ili matice i nakon toga vrlo brzo uginu. Princip kolonizacije je doveo do dinamičkog i jedinstvenog sistema njihovog funkcionisanja koji omogućava podeljenost kolonije od kojih se može formirati više kolonija. Kolonije se međusobno ne napadaju. Ženka tj. kraljica žutih mrava (veličine 4mm) osniva svoju koloniju kada joj pri prvom letu, neposredno nakon parenja, otpadnu krila. Time daje znak da je spremna da vodi svoju novonastalu koloniju. Oplođena matica traži toplo okruženje gde pravi gnezdo u kojem dnevno polaže i do hiljadu jaja. Pri optimalnoj temperaturi oko 25˚C nakon mesec dana, se iz jaja izležu nove jedinke.

Gde se nastanjuju i čime se hrane žuti mravi?

Žuti mrav, iako mu je poreklo nepoznato, zasigurno voli toplotu. Taj tropski insekt, kojem je toplota preko potrebna zbog uslova značajnih za formiranje svojih kolonija, se nastanuje u područjima i na mestima gde je veći izvor toplote.

Njihova ekspanzija se desila izgradnjom velikih stambenih blokova, gde su našli veliko i ugodno stanište koje im pruža čovek. Zahvaljujući velikom broju stanova, poslovnih objekata i svih onih koji imaju ugrađeno centralno ili neko drugo grejanje, danas je faraonski mrav opšte prisutan.

Ovi insekti lako prolaze i kroz najmanje pukotine i šupljine u instalacijama. Zbog svoje sitne građe, nesmetano, bez problema marširaju i prelaze iz stana u stan, sa sprata na sprat, odnosno iz zgrade u zgradu.

Mogu se naći u grupama i kolonama u blizini radijatorskih cevi. Često se zadržavaju na toplim mestima zbog razvoja, gde se tokom godine mogu razmnožiti veliki broj generacija koje ćete primetiti kako se šire po stanu ali i u susedne objekte. Ovim napasnicima, širenje po stanovima i na ostalim spratovima u kolonama omogućavaju vertikane cevi instalacija za centralno grejanje, ali i cevi za ventilaciju, kanalizacione i vodovodne cevi. Mogu se pojaviti ispod prekidača za struju, oko električnih instalacija, utičnica, oko kablova struje za aparate u domaćinstvu. Prave rupe u zidovima ali pričinjavaju štete u raznim komadima nameštaja, ormarima, u podovima, iza toplotnih tela (peći).

Žuti mravi, od kojih su najbrojniji radnici, su veoma uporni u svojim pohodima na hranu. Samo radnici idu u nabavku hrane. Zbog toga se često pojavljuju u velikom broju marširajući u kolonama iz pravca gnezda do hrane koju su pronašli. U potrazi za hranom dospevaju svuda. Faraonski mrav za hranu koristi različite prehrambene proizvode, bilo da su biljnog ili životinjskog porekla. Gosteći se šećerom, slatkišima, grickalicama, skrobom, zavlače se u kuhinje, ostave, po policama, fiokama, lako ualze u kutije sa hlebom, pa čak i u frižidere, u meso. Pri nedostatku hrane umeju jesti sapune, pastu za zube pa ih možete nerado sresti i u kupatilu gde grickaju vaše kozmetičke preparate. Jedu i ostatke uginulih insekata i uginulih životinja, tako da mogu biti prenosioci zaraznih bolesti.

Osnovno leglo ili mravinjak se nalazi u tlu, ispod temelja stambenih zgrada do kojih je jako teško doći. To predstavlja veliki problem kod njegovog suzbijanja tako da stručnjaci iz firme Eko-Protect 011, savetuju da kada primetite problem, nemojte ga zapostaviti već delujte odmah, brzo i efikasno.

Ukoliko se problem zanemari čitava stvar se završava kompletnom dezinsekcijom prostora profesionalnim insekticidima. Obzirom da su žuti mravi veoma otporna vrsta, ukoliko primetite prisustvo male grupe tih mrava u stanu, potrudite se da odmah pronađete legla, tj, matice i uništite ih, savetuju eksperti iz Eko-Protect 011. Istrebljivanje emnormnog broja mrava, kada se problem zapostavi, je ipak veliki izazov i veoma mukotrpan posao, i teško je da sami pronađete način kako se rešiti mrava zauvek.

Ovi insekti, iako nemaju neki veliki ekonomski i epidemiološki značaj, svojom upornom i brojnom prisutnošću su nepoželjni u našim domovima, budući da zagađuju hranu i čine mnoge druge neprijatnosti.

Kako se rešiti ovih napasti?

Ako se odlučite na korak da sami uništite ove napasti, znajte da prilikom suzbijanja u najvećem broju slučajeva, uništićete samo manji broj mrava koji su se zatekli u stanu u vreme tretiranja, dok je najveći deo populacije ostao u mravinjaku. Posledica toga je nedostupnost matice, osnovnog legla do kojeg je teško doći pa je parcijalno uništavanje ovih insekata uzaludan posao. Zbog toga, ovom problemu treba ozbiljno i temeljno pristupiti, napominju stručnjaci za dezinsekciju, s obzirom da se mrav svojim uhodanim putevima vraća u stambene objekte. Pošto se u mravinjaku stalno formiraju nove jedinke, kako bi se eliminisao ili bar smanjio broj faraonskih mrava, poželjno je izvršiti jednokratno suzbijanje u cijeloj zgradi. Takav postupak je nekad potrebno ponoviti više puta, savetuju stručna lica iz firme Eko-Protect 011, međutim rizik je koristiti insekticid koji nije ispitan i koji može biti opasan po zdravlje, zato je pre svega potrebno utvrditi da li su preparati, predviđeni za suzbijanje mrava, bezopasni za zdravlje ljudi, dece i kućnih ljubimaca.

Ono što može doprineti manjem broju žutih mrava, svakako jeste zatvaranje svih pukotina na zidovima, podovima, ili bilo kakvih otvora. Treba voditi računa da se otpaci od hrane odlažu u kantu za smeće koju treba dobro zatvoriti dok na radnim površinama u kuhinji ne bi trebalo da ostane bilo kakva hrana ili njeni ostaci. Radne površine bi trebalo da ostanu čiste tokom noći kako ujutru ne bi zatekli nezvane goste kako se hrane ostacima vaše hrane.

Kako faraonski mrav brzo postaje otporan na insekticid koji se često primjenjuje, koristite naizmenično više insekticida. Ako vidite da se njihova brojnost ne smanjuje, problem je uzeo maha te je potrebno da se obratite stručnim osobama koje će zasigurno rešiti taj problem.

Pročitajte još i: Kako se rešiti mrava?

Kako se rešiti dosadnih mrava na prirodan način?