In memoriam: Dragan Živadinović Senta

Foto: FB Dragan Živadinović Senta

Dragan Živadinović Senta jedan od najpoznatijih niških sportista svih vremena umro je u 64 godini. Vest o smrti raširila se po društvenim mrežama, a njegovi prijatelji se slikama i rečima hvale opraštaju od njega. Sahrana će biti na Vrežinskom groblju 28. februara od 13 časova. Opelo počinje od 12.30 časova.

Senta je bio ne samo veliki bokser nego i ljudska gromada, a svoje srce veliko kao planina pokazao je 2016. godine kada je ponudio na prodaju medalju osvojenu na prvenstvu Evrope u Torinu 1987. godine kako bi pomogao odlazak na lečenje mladog, tada osamnaestogodišnjeg džudiste iz Niša Igora Nurkića koji je oboleo od leukemije.

Senta se u Italiji te godine okitio bronzanom medaljom i postao najuspešniji bokser iz Niša svih vremena tako da to odličje za njega ima poseban značaj.

– Meni je ta medalja omogućila bezbrižnu starost, donela mi je nacionalno sportsko priznanje i nacionalnu penziju pa želim da sada uz pomoć nje doprinesem lečenju mladog sportiste. Igora ne poznajem lično ali znam njegove roditelje. Kada sam pročitao da je oboleo i da je potrebno mnogo novca za odlazak na lečenje, došao sam odmah na ovu ideju – ispričao je tada, 2016. godine Senta koji je svojevremeno bio najbolji bokser svih vremena u nekadašnjoj Jugoslaviji u „papir“ kategoriji.

Senta je tada pozivao donatore da se priključe humanitarnoj akciji.

– Voleo bih da se nađe kupac koji voli sport i kome će značiti da ima u posedu jednu ovakvu medalju za koju sam se ja pripremao neprekidno devet meseci. Kupovinom ove medalje on će učiniti još veće humano delo od mene. Pokušaću da animiram i kolege iz moje branše da se na sličan način uključe u akciju – govorio je tada Senta.

Istakao je da za njega ova medalja nema cenu, ali bi želeo da se proda za što više novca kako bi mladi džudista što pre otišao na lečenje.

Za njega se može reći da je svestrani sportista. Najpre je bio karatista i nosilac je oranž pojasa. Kada se zadovoljio karateom postao je levo krilo niškog Sinđelića. Kada se dokazao i u drugim sportovima, Senta ipak odlučuje da ostane privržen svojoj prvoj ljubavi – boksu.

Mladi džudista je ubrzo otišao na lečenje ali o trošku države preko Ministarstva zdravlja, jer je priča o prikupljanju sredstava za lečenje doživela veliki publicitet, ali je Senta bio spreman i nakon toga da proda medalju, najveću vrednost koju je posedovao, za lečenje nekog drugog. I tako je zauvek kupio srca svih Nišlija.

Kao bokser koji obećava, Radnički ga šalje u aleksinački Napredak na godinu dana. Godine 1982. u Vukovaru na prvenstvu države osvaja titulu vicešampiona. To mu je bila prva titula u karijeri. U Aleksincu ostaje pune četiri sezone, da bi se u Niš vratio 1983. godine sa Slobodanom Pavlovićem Cobijem. Te godine postaje prvak SFRJ u Prištini i to po prvi put u juniorskoj konkurenciji. Godinu dana kasnije u Valjevu Senta postaje vicešampion države.

Živadinović je boksovao u kategoriji boksera do 48 kilograma u karijeri je imao 370 mečeva od kojih je pobedio u 70 odsto susreta. Bio je četiri puta prvak nekadašnje Jugoslavije a 1987. godine se našao na petom mestu svetske rang liste.