Herbicid za suncokret – najbolja prirodna alternativa za prskanje

Herbicid za suncokret

Ukoliko se bavite poljoprivredom, iz godine u godinu se suočavate sa neprestanim rastom korova i trave u suncokretu, i konstantno tragate za rešenjem ovog problema. Sigurno ste koristili razne hemikalije i herbicide namenjene za uništavanje korova, ali ta sredstva nisu ni za biljke a kamoli za ljude.

U današnjem vremenu kada je vazduh jako zagađen, potrebno je povesti malo računa i dati svoj doprinos očuvanju životne okoline i vašim naslednicima pružite zdraviji i čistiji vazduh kao što sve vi imali dok ste bili mladi.

Saznajte zašto su herbicidi štetni, zašto se ne preporučuje njihovo korišćenje i na koji način ekoliškim putem možete pobediti korove u suncokretu.

NEKOLIKO ČINJENICA O HERBICIDIMA

Hebicidi su hemijski preparati koji uništavaju sve što je zeleno i ostavljaju „totalnu“ pustoš za sobom. Hemijske komponente koje se koriste za izradu herbicida su raznolike. Uglavnom uspešno čiste njive i bašte od korova, ali ponekad mogu da budu i štetni.

Sastoji se iz aktivne materije (otrova) i nosača (vezuje otrov i nema sam po sebi štetno dejstvo po biljku). Tokom pripreme za korišćenje totalnog herbicida u vodi se razređuje preparat i otrov oslobađa iz nosača. Kada se pristupi prskanju biljke se kvase otrovnom vodom i nosačem koji se nije razložio.

Ako se herbicidi ne razgrade tokom vegatacijske sezone u usevu u kome su upotrebljeni, oni mogu da budu štetni za useve koji slede u plodosmeni. Na nerazgrađene ostatke herbicida najviše su osetljive povrtarske vrste i ukrasno bilje.

Često se doze pojačavaju usled slabijeg dejstva preparata, a to znači da se više otrova i nosača otrova spira u zemljište. Iz zemljišta, otrovi nađu put do vodotokova gde deluju na alge, tako da se šteta širi na vodotokove. Iz vodotokova total herbicid dospeva u pijaću vodu tako da ni ljudi i stoka nisu pošteđeni trovanja.

ŠTA JE MEĐUREDNI KULTIVATOR (ŠPARTAČ) I ČEMU SLUŽI?

Ali, postoji rešenje za svaki problem. Špartač ili međuredni kultivator je univerzalna priključna mašina za traktore koja se koristi za širokorednu obradu suncokreta, a pored pozitivnih efekata koje ima na useve ova mašina ima i ekonomski efekat koji se ogleda u smanjenju troškova.

Navešćemo samo neke od prednosti koje utiču na zdrav razvoj biljaka, povećanje prinosa i značajne uštede u procesu proizvodnje:

  • potpuno uništavanje korova čak i najupornijih bez obzira na veličinu
  • razbijanje površinske pokorice zemljišta što smanjuje potrebe za navodnjavanjem
  • rastresanje i provetravanje zemljišta što omogućuje bolje zagrevanje i biološku aktivnost zemljišta
  • smanjenje količine veštačkog đubriva ukoliko se koristi sa dodatkom za precizno dodavanje veštačkog đubriva
  • smanjenje ili potpuno izbacivanje herbicida iz upotrebe

Kako vremenom sve poskupljuje, pa tako i preparati odnosno herbicidi koji se koriste za prskanje useva protiv korova, na duži vremenski period međuredni kultivator može vam doneti veću uštedu, naročito ukoliko posedujete veće površine zemljišta, jer ukoliko se vodi računa pri korišćenju i redovno se održava može jako dugo trajati. Ova mašina svoj posao obavlja pri samo jednom prolasku, tako da nećete mnogo novca trošiti na gorivo.

Upotrebnom špartača nećete morati da koristite bilo kakve hemikalije protiv korova, a u poslednje vreme sve je prihvaćeniji trend očuvanja životne sredine i organsko uzgajanje biljaka koje ne uključuje korišćenje herbicida i drugih hemikalija koje štete i zdravlju ali i zagađuju vazduh i okolinu.

GDE KUPITI ŠPARTAČ, MEĐUREDNI KULTIVATOR?

Ukoliko smo u vama probudili makar malu želju da ovaj svet učinite boljim za život i da olakšate svoju borbu sa korovom na prirodan i organski način, ostaje još da vam predstavimo špartač koji dobija jako pozitivne komentare poljoprivrednika koji ga poseduju.

Uložite sredstva koja će vam se višestruko isplatiti vremenom i doneti više vremena, uložite ih u HUĐIK špartač. Sve mašine firme Huđik, pa i špartač, su razvijene u saradnji sa Fakultetom Tehničkih nauka iz Novog Sada, sa kojim imaju ugovor o poslovnoj tehničkoj saradnji.