Grčki mediji: Halkidiki okupirali turisti sa Balkana praznih džepova

Halkidiki
Foto: reporter24.gr

Halkidiki sa jedinstvenim prirodnim bogatstvom i ove godine je “žrtva” balkanskog turizma, koji podrazumeva ne samo da turisti  ne plaćaju ono u čemu uživaju, već ostavlju za sobom otpad kojim se Grci više bave  nego turzimom,  navodi grčki portal “Reporter24”.

Prema njihovim statističkim podacima, u poslednje tri godine oko 80 odsto balkanskih turista je iz Srbije, Bugarske, Rumunije i Skoplja poplavljuje duge peščane plaže i letuje na Halkidikuju. Na desetine hiljada njih  su “izgubljeni” u poreskoj statistici, jer borave u jeftinim stanovima koji čak nisu po turističkim pravilima (bez požarne sigurnosti su i odgovarajuće klimatizacije itd), pa  i nisu zvanično ni prijavljeni.

reporter24.gr
Balkanski turisti ovako uživaju na plaži; Foto: reporter24.gr

Najviše balkasnkih turista je na prvom prstu Halkdikija, na Kasandri, do kojeg stižu svojim automobilima, a mnogi od njih nose girckalice koje će konzumirati kako na plaži, tako i u svojim stanovima, jer nemaju dovoljno para da troše u grčkim prodavnicima.

Primetan je i rast kupovine kuća koje se potom iznajmljuju  preko Airbnb-a ili strani vlasnici izdaju svojim sunarodnicima, bez ikakvih poreskih transakcija.

Dugoročno gledano to ne odgovara razvoju Halkdikija, navodi grčki medij i dodaju da ukoliko Grci žele stari turistički sjaj prvog, drugog i trećeg prsta da bi trebalo da menjaju pravac razvoja turizma koji bi više ličio na standard koji se primenjuje na primer Rodosu ili Mikonosu.