Građani mogu da prijave neprimereni sadržaj medija

Internet platforma publika.rs
Internet platforma publika.rs

U okviru debate o uticaju građana na sadržaj elektronskih medija, u Nišu će 15. maja od 18 časova u Deli prostoru biti predstavljena digitalna platforma “Publika”, koja je razvijena sa ciljem da olakša građanima podnošenje prijava u vezi sa sadržajem programa emitera REM-u.

O učešću građana u nadzoru sadržaja elekronskih medija govoriće Predrag Blagojević, glavni urednik i osnivač Južnih vesti, Dragan Đorđević, koordinator Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS i Dušan Raković, istraživač Centra za humanističke studije, a učesnicima će biti predstavljeno i kako se koristi platforma www.publika.rs

Javna arhiva svih prijava građana, njihovog statusa kao i odgovora REM-a

To znači da će građani moći da šalju prijave u vezi sa medijskim sadržajem Regulatornom telu za elektronske medije (REM), jer na osnovu zakona o elektronskim medijima (član 26), fizička i pravna lica imaju pravo da podnesu prijavu Regulatornom telu ukoliko smatraju da se određenim medijskim sadržajem ugrožava ili vređa njihov lični ili opšti interes.

Građani mogu da prijave neprimeran sadržaj medija preko digitalne platforme “Publika

“Internet platforma Publika je osmišljena tako da pomogne i olakaša građanima da ispravno formulišu svoje prijave u vezi sa neprikladnim medijskim sadžajem Regulatornom telu za elektronske medije. Takođe, Publika predstavlja i javnu arhivu prijava podnetih putem ove platforme, tako da javnost u svakom trenutku može da stekne uvid u medijske sadržaje koji smetaju građanima. Na ovoj internet platformi u statistici emitera se nalazi 690 medija”, navodi se na ovoj interent platformi.

Razvoj platforme razvila je organizacija „Zaječarska inicijativa“ uz podršku Fondacije za otvoreno društvo iz Beograda.