Grad Niš i NSZ obezbedili sredstva za 500 novih radnih mesta

Sporazumom do više od 500 radnih mesta u Nišu

Za mere aktivne politike zapošljavanja, Grad Niš i Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine će izdvojiti 72,7 miliona dinara. Ovim sredstvima biće obezbeđeno oko 500 novih radnih mesta, rečeno je posle potpisivanja sporazuma koji su u Gradskoj kući potpisali predstavnici Grada Niša i NSZ-a. 

Na osnovu ovog sporazuma od juna će se realizovaće se 5 programa i mera aktivne politike zapoošljavanja: subvencija za samozapošljavanje, subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, program sticanja praktičnih znanja, program obuke na zahtev poslodavca i javni radovi.

„Povećanje zaposlenosti nalazi se u samom vrhu razvojnih prioriteta Grada Niša. Grad je budžetski za ovu godinu izdvojio oko 40 miliona dinara, što je ukupno, ako se u obzir uzmu i sredstva koja izdvaja Nacionala služba za zapošljavanje, skoro 20 miliona dinara više nego prošle godine“, rekao je gradonačelnik Bulatović.

Kako potpisnici sporazuma tvrde, procenat nezaposlenosti u Nišu iz godine u godinu opada, a trenutno je na evidenciji biroa rada oko 27 hiljada lica.

“Pravi rezultati će se videti kada se ovih 500 ljudi zaposli i kada se i u narednom periodu nastavi trend smanjenja broja nezaposlenih u našem gradu uz istovremeni porast broja zaposlenih“, naglasio je Mihajlo Zdravković, predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Niša.

Potpisivanje sporazuma o aktivnim merama zapošljavanja u Gradskoj kući Niš
Potpisivanje sporazuma o aktivnim merama zapošljavanja u Gradskoj kući Niš

“Ukupno 116 lokalnih samouprava, na nivou cele zemlje, za programe i mere aktivne politike zapošljavanja opredelilo je 570 miliona dinara. Nacionalna služba za zapošljavanje će dodatno podržati lokalne samouprave sa još 500 miliona dinara, kako bi obuhvat lica programima i merama bio još veći i kako bi se broj nezaposlenih na evidenciji dodatno smanjio“, istakao je ovom prilikom Petar Jarić, zamenik generalnog direktora Nacionalne službe za zapošljavanje.

U borbi sa nezaposlenošću lokalne samouprave imaju sve aktivniju ulogu, dodaju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

“Prošle godine je zajedničkim sredstvima Grada i Nacionalne službe za zapošljavanje, u ukupnom iznosu od 54,5 miliona dinara, programima i merama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno 300 lica, a za očekivati je da ove godine, sa ukupno 72,7 miliona dinara, 40 miliona dinara sredstva Grada i 32,7 miliona Nacionalne službe za zapošljavanje, bude obuhvaćeno više od 500 lica“, istakao je Boban Matić, direktor Filijale Niš NSZ.

Global Digital Clinik