General Diković sa glumcima na snimanju filma o kralju Petru

General Diković na snimanju filma o kralju Petru; Foto: Ministarstvo odbrane RS
General Diković na snimanju filma o kralju Petru; Foto: jovo Mamula, Ministarstvo odbrane RS

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima, danas je u okolini Ripnja prisustvovao snimanju scena filma i serije „Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“.

Reč je o projektu produkcijske kuće „Zilion film“, našeg proslavljenog glumca Lazara Ristovskog, čiju je realizaciju podržala Vlada Republike Srbije.

General Diković na snimanju filma o kralju Petru; Foto: Jovo Mamula, Ministarstvo odbrane RS
General Diković na snimanju filma o kralju Petru; Foto: Jovo Mamula, Ministarstvo odbrane RS

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dali su veliki doprinos realizaciji projekta, prevashodno angažovanjem oko 200 vojnika, pripadnika Kopnene vojske, za snimanje masovnih scena Kolubarske i Cerske bitke ali i obezbeđivanjem mehanizacije, vozila, vojničkih rekvizita i neophodne opreme za logističku podršku projektu.

General Ljubiša Diković je obišao, u pratnji Lazara Ristovskog, koji u filmu i seriji tumači lik kralja Petra, pripadnike Vojske Srbije angažovane na „setu“ i razgovarao s njima.

Film i serija najlepše predstavljaju istoriju Srbije

“Svet treba da vidi što se događalo pre 100 godina, a to su samo dve generacije iza nas i neophodno je da im pošaljemo pravu sliku o nama. Reč je o događajima od 1906. do 1918. godine, a u to vreme, srpskog vojnika i seljaka krasila je velika humanost, i iznad svega, veliko junaštvo koje je izviralo iz ljubavi prema Srbiji”, rekao je načelnik Generalštaba i potvrdio da su događaji iz tog vremena veliki oslonac Srbije, na ponos nama danas ali i budućim generacijama.

General Diković na snimanju filma o kralju Petru; Foto: Jovo Mamula, Ministarstvo odbrane RS

Zahvaljujući generalu Dikoviću, glumac Lazar Ristovski rekao je da bez te podrške ne bi bilo bilo moguće uspešno realizovati projekat.

“Nažalost, naše mlađe generacije nemaju vojnu obuku, pa ne znaju ni pušku da drže a kamoli da pucaju i zato nam je pomoć profesionalne vojske zaista bila neophodna. RTS finansira ovako veliki projekat, kao što ime i govori – u slavu Srbije, a mi to zaista i pokušavamo da uradimo, pa ne  smemo da pogrešimo ni u čemu, jer ti događaji su u emotivnom pamćenju srpskog naroda i neophodno je da u svemu budemo tačni i istiniti i da napravimo stvar koja će da ostane zauvek zapamćena”, rekao je Lazar Ristovski.

General Diković na snimanju filma o kralju Petru; Foto: Jovo Mamula, Ministarstvo odbrane RS

Poznati glumac je generalu Dikoviću predstavio članove ekipe i glavne glumce, a načelnik Generalštaba je iskoristio priliku da se fotografiše s vojnicima u autentičnoj srpskoj uniformi tog vremena.

Obišao je režiju i prisustvovao snimanju jedne od scena.

Premijera filma „Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“ planirana je za 11. novembar u Beogradu, na dan potpisivanja Mirovnog sporazuma u Prvom svetskom ratu, dok će emitovanje 10 epizoda istoimene serije započeti početkom naredne godine.

Global Digital Clinik