Gde će se najviše putovati ovog leta?

ovog leta
Foto: Ilustracija, Pixabay

Sa širenjem imunizacije otvaraju se nove šanse za putovanja ovog leta. Pretrage letnjih destinacija na internetu i interesovanje koje beleže turističke agencije pokazuju da će ljudi koji su prošle godine morali da se odreknu putovanja, ove sebi ipak priuštiti odmor.

Ovu tvrdnju potkrepljuje i rast rezervacija smeštaja na platformi Airbnb, ali i na drugim sličnim ponuđačima nekretnina na dan. Međutim, nisu sve zemlje i svi kontinenti u istoj epidemiološkoj situaciji. Stoga entuzijazam za putovanja ovog leta nije podjednako rasprostranjen. On prednjači ponajviše na Starom kontinentu.

Evropljani spremaju pasoše za ovo leto

Više od polovine anketiranih stanovnika Starog kontinenta (56%) planira da na leto otputuje negde. Prema podacima Evropske komisije za putovanja, većina njih će odmor provesti na svom kontinentu.

Najveće interesovanje vlada za Španiju, gde će spas od vrućina potražiti 10,4% ispitanika. Slede je Italija u koju će putovati njih 9%, Francuska (7%), Grčka (6,2%) i Nemačka (5,2%).

Više od polovine anketiranih želi na odmor da ide avionom. Samo 36 odsto planira da svojim kolima dođe do željene letnje destinacije.

Amerikanci letuju unutar svoje zemlje

U Sjedinjenim Američkim Državama većina stanovništva će odmor provesti u svojoj zemlji, kažu iz Virtuoza, globalne mreže turističkih agencija specijalizovanih za luksuzna putovanja. To pak ne znači da Amerikanci neće uživati u prelepim plažama i fotografisati živopisne zalaske sunca, budući da dobar deo njih planira leto da provede na Havajima ili u Kaliforniji.

Međutim, otkad je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila da bi vakcinisani Amerikanci mogli slobodno putovati u Evropu, porastao je i broj pretraga na internetu za letnjim destinacijama na Starom kontinentu. Najpopularnije destinacije među Amerikancima su London, Pariz i Barselona, a neke nove turističke zvezde bi uskoro mogle biti i Danska, Poljska, Švajcarska, Hrvatska i Island.

Indijski soj paralisao Aziju

Kako sada stvari stoje, stanovnicima azijskog kontinenta ne smeši se bezbrižno i relaksirajuće leto. Tamo se brzo širi indijski soj koji se čini veoma teškim za obuzdavanje. Stoga azijske države nisu otvorene za primanje inostranih turista.

Razlog za to mogla bi biti i činjenica da je malo stanovništva na ovom kontinentu vakcinisano, ali još uvek se ne zna koliko su vakcine efikasne protiv indijskog soja, tako da nam jedino preostaje da iskoristimo odmor dok on još nije stigao do nas.

Izvor: bif.rs