FS: Treba odustati od davanja 100 evra gradjanima

Vlada Srbije treba da odustane od najavljene pomoći od 100 eura za svakog punoletnog građanina, kažu u Fiskalnom savetu.

Fiskalni savet ocenio je danas da je u načelu opravdano planirano veliko zaduživanje Srbije, veće od tri milijarde evra za smanjenje negativnih ekonomskih posledica pandemije korona virusa.

Uz uslov da mere budu ekonomski racionalne, da se na vreme obezbedi njihovo finansiranje i da budu sprovedene bez kašnjenje, ali se ocenjuje da Vlada Srbije treba da odustane od najavljene pomoć od 100 evra punoletnim gradjanima.

“Iako Fiskalni savet načelno podržava snažnu državnu intervenciju koja je u ovom trenutku i opravdana i potrebna, naša analiza pokazuje da uspeh planiranog programa presudno zavisi od sledeća tri činioca: da sve mere iz programa budu ekonomski racionalne, da se na vreme obezbedi njihovo finansiranje i da njihovo sprovodjenje bude efikasno i pravovremeno, odnosno bez kašnjenja”, navedeno je u saopštenju.

Prema oceni Fiskalnog saveta “većina planiranih mera opravdana i u skladu je sa dobrom medjunarodnom praksom, osim isplate 100 evra punoletnim gradjanima koja je potpuno neprimerena”.

Mere koje su usmerene ka privredi i zaposlenima u privatnom sektoru odnose se na odlaganje poreskih obaveza, budžetsku pomoć za isplatu zarada i za povećanje likvidnosti, a koštaće budžet oko 2,5 milijarde evra i Fiskalni savet ih ocenjuje pozitivno.

“Trošak nesprovodjenja ovakvih mera bio bi daleko veći od 2,5 milijardi evra. Medjutim, najavljena isplata 100 evra svim punoletnim gradjanima Srbije koja će koštati budžet skoro 600 miliona evra (kojima budžet ne raspolaže) – višestruko je loša”, naveo je Fiskalni savet.

Kako je objašnjeno, “ova mera je ekonomski neefikasna jer ne može da utiče na osetno i održivo ubrzanje domaće privrede, socijalno nefokusirana jer najveći deo sredstava nije usmeren ka objektivno materijalno ugroženim gradjanima kojima je potrebna finansijska pomoć (što bi jedino imalo smisla u ovom trenutku) i fiskalno neodgovorna jer nameće dodatno i veliko zaduženje zemlje u godini u kojoj će i fiskalni deficit i javni dug imati snažan rast”.

“Nejasan je bilo kakav smisao politike koja defakto znači da će država pokloniti gradjanima po 100 evra tako što će ih pre toga zadužiti za tih istih 100 evra, ali s kamatom”, naveo je Fiskalni savet i pozvao Vladu Srbije da odustane o dove mere.

Naveli su i da je Srbija kasnila nekoliko nedelja u definisanju mera za ublažavanje nepovoljnih ekonomskih posledica u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja, što je uz mane imalo i prednosti, jer je najveći deo pripremljenog paketa, izuzimajući deo o isplati 100 evra punoletnim gradjanima, načelno u skladu sa najboljom medjunarodnom praksom i preporukama relavantnih institucija poput MMF-a, ali smatraju da vremena za dalja odlaganja više nema.

U Fiskalnom savetu su ukazali da odlaganje sprovodjenja mera povećava rizik prekomernog rasta nezaposlenosti i širenja nelikvidnosti.

“Praktično jedina planirana mera koja odmah stupa na snagu jeste odlaganja plaćanja nameta na rad, a ukoliko bi se druge mere efektuirale tek sredinom maja, kao što je prvobitno najavljeno za budžetsku isplatu minimalnih zarada, to bi se za veliki broj preduzeća moglo ispostaviti kao prekasno”, naveo je Fiskalni savet.

Ocenili su kao loše to što deo planiranog paketa mera, koji se odnosi na državno garantovanje kredita za likvidnost privatnom sektoru, i dalje nije do kraja definisan.

“Nije poznato u kojoj meri će država preuzeti rizik na sebe, a u kom će to učiniti poslovne banke, što ima i budžetski i širi ekonomski značaj. Veći procenat garantovanja znači veći potencijalni budžetski trošak u budućnosti, dok bi, s druge strane, manji procenat garantovanja značio manju spremnost banaka da se upuste u kreditiranje, pa i manji protok likvidnosti ka preduzećima”, objasnili su iz Fiskalnog saveta.

“Fiskalni savet ipak ocenjuje da Srbija trenutno ima kapacitet da izdrži tekuću krizu bez makroekonomskih nestabilnosti”, navedeno je u analizi uz želju da se nadležna ministarstva usmere na važne korake, kako bi načelno dobar plan Vlade Srbije ostvario očekivani efekat.

www.beta.rs

Exe-Net