Fizika i kosmologija: Niš domaćin mladim naučnicima iz 10 zemalja

Niš domaćin naučnicima iz 10 zemalja
Niš domaćin naučnicima iz 10 zemalja

Svečanim otvaranjem Balkanske škole fizike elementarnih čestica u Nišu su počeli međunarodni naučni skupovi.

„Škola“ će trajati do subote, 9. juna, a nakon toga, u nedelju 10. juna počinje konferencija BW2018 koja će trajati do 14. juna.

Škola je okupila 40 studenata doktorskih studija iz deset zemalja: Bugarske, Češke, Grčke, Poljske, Rumunije, Slovenije, Turske, Ukrajine, Venecuele i Srbije.

Tokom šest dana trajanja škole oni će imati prilike da prate predavanja, vežbe i prezentuju svoje prve rezultate o fizici čestica, strunama, supersimetriji, crnim rupama, nastanku kosmičkih struktura, inflaciji i kosmologiji.

Predavači će biti istraživači i profesori iz vodećih institucija u Evropi, a naučni skup organizuju Institut CERN i mreža koja okuplja fizičare jugoistočne Evrope SEENET MTP.

BS2018 je završna, peta, škola za studente doktorskih studija koja se organizuje u okviru prvog trogodišnjeg ciklusa CERN – SEENET-MTP “PhD training program-a“, koji zajedno od 2015. godine realizuju CERN i SEENET-MTP mreža.

Ovi skupovi se održavaju u koordinaciji i saradnji sa Univerzitetom u Nišu u sklopu obeležavanja Dana Univerziteta, i uz logističku podršku Društva fizičara Niš.

Dugogodišnja saradnja CERN-a i SEENET-MTP ozvaničena je Ugovorom o naučnoj i tehničkoj saradnji koji su marta 2017. godine potpisali Đan Đudiče (CERN, Ženeva) i Goran Đorđević (SEENET-MTP, Niš).

U okviru ovog trening programa do sada su održane četiri škole: Supergravitacija – Beograd (2015), Moderni aspekti kvantne teorije polja – Bukurešt (2015), Računarske metode u kosmologiji i opštoj teoriji relativnosti – Temišvar (2016) i Novi trendovi u teoriji visokih energija – Sofija (2017).