Filmski susreti otvoreni, nagrada za životno delo „Pavle Vuisić“ Ljiljani Blagojević, flm „Toma“ pokupio ovacije publike

filmski susreti
Foto: Zvaničan sajt grada Niša

Tradicionalnim uručenjem ključeva Grada ovogodišnjoj predsednici žirija Ljiljani Dragutinović, 56. Filmski susreti otvoreni su sinoć na Letnjoj pozornici u Nišu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je na otvaranju predala ključeve grada ovogodišnjoj predsednici žirija Ljiljani Dragutinović, a umetnički direktor 56. po redu festivala glumačkih ostvarenja Vladan Živković je nagradu „Pavle Vuisić“ uručio Ljiljani Blagojević.

Kao što je već ranije saopštilo Udruženje filmskih glumaca Srbije, Ljiljani Blagojević pripala je nagrada za životno delo „Pavle Vuisić, za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima.

Ona je rekla da „postoje vremena nevremena kada glasni potisnu tihe, nepametni nadglasaju mudrace, umetnost zanemi pred navalom buke i besa silikonskih varvara i njihovog primitivizma, kada istinsku lepotu i snagu stvaralaštva proglase za stranputicu“

Upravo zbog toga, kako je kazala, ovakve nagrade su važne, kako bi se naslonile na autoritet onoga čije ime nosi nagrada.
„Sve dok iza sebe imamo tvrđavu čiji je jedan od bastiona bio Pavle Vuisić lakše nam je u toj borbi i verujemo da ćemo pobediti, rekla je Blagojević.

„Toma“ pokupio ovacije publike

Nakon svečanog otvaranja, uručenja nagrade, premijerno je prikazan biografski film o životu i radu Tome Zdravkovića – „Toma“.

Film Dragana Bjelogrlića, izazvao je burne reakcije publike  kada je na pozornicu niške Tvrđave izašao glumac Milan Marić, koji je briljirao u naslovnoj ulozi.

Emotivna priča o najznačajnijim momentima iz života najslavnijeg boema nekadašnje Jugoslavije oduševila je nišku publiku, koja je euforično pozdravljala članove ekipe filma.

Film je prikazan kao srpska premijera, a niškoj publici se poklonilo čak 28 glumaca i članova ekipe filma, što je jedna od najbrojnijih ekipe koja se mogla videti na bini Letnje pozornice.

Publika je nagradila velikim aplauzima celu ekipu filma, a posebno Andriju Kuzmanovića koji igra menadžera, Petra Benčinu koji igra doktora, Željka Joksimovića, producenta i kompozitora muzike u filmu, Tamaru Dragičević u ulozi Silvane, i najviše Tomu Zdravkovića – Milana Marića kao i producenta i reditelja Dragana Bjelogrlića.