Evropsko GO proleće 2018 uskoro počinje u Nišu

Niš će ove godine biti domaćin dva velika međunarodna takmičenja u gou
Niš će ove godine biti domaćin dva velika međunarodna takmičenja u gou

Niš će ove godine biti domaćin dva velika međunarodna takmičenja u gou, u saradnji sa Evropskom Go federacijom. Očekuje se dolazak više od 100 majstora ove misaone igre iz deset zemalja.

NišOPEN 2018: Vrhunski GO takmičari u Nišu

Među prijavljenima su igrači iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Austrije, Ukrajine, Poljske, Češke, Slovačke, Francuske i Španije .

“U takmičarskom smislu, očekujemo vrhunski plasman niških igrača na oba takmičenja. Uključivanje u sistem takmičenja Grand Prix Evrope omogućiće nam da turnir NIŠ OPEN 2018 postane atraktivan za evropske igrače goa, a Niš bude prepoznat kao jedan od najvećih centara za razvoj goa”, kaže organizator turnira Željko Veselinović.

  1. Kvalifikacije za GRAND SLAM turnir se održavaju od 15. do 16. marta 2018. u Regionalnom centru za profesionalni razvoj. Učestvovaće 12 vrhunskih evropskih igrača goa, a među njima se očekuje učešće i jednog predstavnika Niša. Dva prvoplasirana takmičara stiču pravo učešća na GRAND SLAM 2018 turniru u Berlinu, krajem aprila 2018.
  2. Međunarodni go turnir NIŠOPEN 2018 se održava od 17. do 18. marta 2018, kao prateći turnir GRAND SLAM kvalifikacija, na kojem se očekuje učešće oko100 igrača u svim kategorijama i uzrastima iz više zemalja Evrope i Kine.

Turnir spada u katrgoriju bonus C u okviru GRAND PRIX serije za 2018.

Sve planirane aktivnosti organizuju se u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj u Nišu.

Uticaj goa na razvoj dečije inteligencije

U okviru svečanog otvaranja NIŠOPEN 2018, 16. marta od 19 časova organizuje se okrugli sto „Uticaj goa na razvoj dečije inteligencije“ na kojem učestvuju predstavnici EGF, MISANU, MENSA Srbija, neuropsihijatri, psiholozi i druge zvanice.

Šta je go?

Go je najstarija misaona igra, mnogo starija od šaha. Kolevka njenog nastanka je Kina. Danas se najviše igra u zemljama dalekog istoka, a krajem 20. veka donešena je u Evropu.

Go se igra na tabli koja je išrafirana sa 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija.

U igri učestvuju dva igrača. Jedan od igrača igra crnim kamenovima, a drugi sa belim kamenovima. Beli i crni kamenovi postavljaju se na presecima linija.

Cilj igre je osvojiti što veću teritoriju, to jest što veći broj preseka koji vrede po jedan poen kao i svaki zarobljeni protivnički kamen.

U svemu ovome postoji još samo nekoliko jednostavnih pravila, koja se ne menjaju već 4.000 godina.

Igra se završava onog trenutka kada je prostor podeljen tako da ni jedan igrač više ne može da poveća svoj prostor i tada nastaje sabiranje poena.

U svakoj partiji, koja može da traje od par minuta (cuger) do par sati, nema nerešenog rezultata, uvek postoji pobednik.

Naizgled, go je vrlo komplikovana igra, međutim pravila se mogu lako naučiti i brzo napredovati. Razvija dobre osobine u čoveku, koncentraciju, strpljivost, traži razmišljanje.

Global Digital Clinik