EU šalje Srbiji 200 medicinskih radnika: Bolnički kapaciteti popunjeni skoro do maksimuma

Foto: prtsc YouTube Tanjug

Vlada Srbije, Delegacija EU u Srbiji i Kancelarija UN za projektne usluge su potpisali sporazum o angažovanju oko 200 zdravstvenih radnika.

Sporazum obuhvata finansiranje zapošljavanja do 200 dodatnih zdravstvenih radnika kako bi se povećali kapaciteti Srbije za borbu protiv korona virusa. Oni će biti angažovani na period od šest meseci, a EU za to opredelila je oko milion evra.

Planirana je i nabavka dodatne medicinske i nemedicinske opreme. Pružaće se i tehnička, kao i savetodavna podrška resornim državnim institucijama za sprovođenje nabavki vezanih za korona virus.

Epidemiološka situacija

U Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo još 11 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije sada je 429. Potvrđen je 351 novi slučaj, a hospitalizovane su 234 osobe.

Darija Kisić Tepavčević iznela je podatke o starosnoj struktruri zaraženih. Prema njenim rečima, više od 60% zaraženih čine osobe između 20 i 49 godina. Razlog za to je što su mlađe bile osobe više izložene.

Dok svi ne poštuju preventivne mere, ne možemo uspeti, rekla je ona. Kada su u pitanju mala deca, Kisić Tepavčević savetuje roditeljima da ih ne dovode u rizik, i da izbegavaju veće gužve i mesta na kojima se virus prenosi.

Zoran Gojković rekao je da je zdravstveni sistem prenapregnut, i da su kapaciteti popunjeni skoro do maksimuma. “Neće biti dovoljno lekara da vam pruže pomoć. Jedina šansa nam je preventiva”, apelovao je on. Za deset dana bi uzlazna linija počela da pada kada bi svi poštovali mere, zaključio je.

 

 

 

Exe-Net