Epidemija u Srbiji pet meseci kasnije: Do sada zaraženo više od 20 hiljada osoba

epidemija u Srbiji
Foto: AFP (ilustracija)

Epidemija u Srbiji proglašena je pre pet meseci. Do sada je život izgubila 621 osoba, a procenat smrtnosti je 2,27%.

Prema najnovijim podacima u Srbiji su u poslednja 24 sata testirane 10.033 osobe od kojih je zaraza potvrđena kod 299. Preminulo je sedam ljudi. U bolnicama su trenutno smeštena 3.224 pacijenata, a u na respiratoru je njih 120, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Epidemiolog Predrag Kon je naveo je da se nalazimo  u situaciji postepenog smirivanja i prelaska iz jasno nepovoljne u nesigurnu situaciju, dok je njegov kolega dr Branislav Tiodorović rekao juče za RTS da se može reći da je situacija u Bujanovcu i Preševu ozbiljna.

Direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu Lela Jovanović za RTS je ocenila da je epidemija u ovoj opštini trenutno na vrhu. Samo u toku jula je, prema njenim rečima, u toj ustanovi pregledano 2.023 ljudi sa simptomima kovid19 infekcije.

Navela je da je za vikend bio nešto manji broj pacijenata, ali da je juče ponovo povećan.

U Bujanovcu je od danas zabranjen rad pijaca, a vanredna situacija u ovoj opštini uvedena je još sredinom jula.

U Pčinjskom okrugu trenutno je u kovid bolnicama hospitalizovano 155 pacijenata, od čega je u kovid bolnicama Zdravstvenog centra u Vranju 100 pacijenata, piše Insajder.

Kako je ranije navedeno, epidemiološka situacija u Nišu je relativno stabilna.

Broj pacijenata u kovid bolnicama Kliničkog centra Niš, nakon skoro mesec dana, opao je ispod 300.

Ova zdravstvena ustanova broj pacijenata manji od 300, poslednji put imala je 11. jula- 291. Tokom jula, broj hospitalizovanih bio je iznad tri stotine. Na primer, 23. jula bilo je 384 pacijenta. Prekjuče je bilo 288 pacijenata, a juče 279. U prethodna dva dana preminule su 4 osobe, a na respiratorima je njih jedanaestoro.

Radmilo Janković: Epidemiološka situacija na jugu relativno stabilna

Global Digital Clinik