Džez koncert “Moscow nights” u velikoj sali NKC-a: Ulaz je besplatan

džez koncert

U velikoj sali Niškog kulturnog centra, sutra od 19 časova, održava se džez koncert “Moscow nights”.

Džez koncert održava se sutra, 6. oktobra, a ulaz je besplatan. Svira kamerni duet u kojem su istaknuti ruski saksofonista Oleg Kirejev i pijanista Dragan Ćalina. Na programu će biti pažljivo odabrani džez standardi.

Oleg Kirejev je prvi muzičar u Rusiji koji je spojio etno džez motive i tradicionalno baškirsko pevanje iz grla. Muzičku karijeru je započeo 1985. godine. U periodu kada etnička muzika zadobija interesovanje muzičara širom sveta, Oleg osniva grupu pod imenom Orlan koja kasnije postaje veoma popularna među sovjetskom publikom.

Njegova diskografija obuhvata petnaestak albuma različitih žanrova džez muzike. Izdanje Mandala (2007) je nominovano za Gremi nagradu u kategoriji najboljeg savremenog džez albuma. Etno-džez projekat Feng Šui džez pozorišta je takođe bio nominovan za Gremi nagradu (2008). Proglašen je nacionalnim umetnikom Republike Baškortostan, gde takođe obavlja i funkciju Savetnika za kulturu Predsednika Republike.

Dragan Ćalina je pijanista iz Srbije koji živi i radi u Beogradu. Magistrirao je džez klavir na Konzervatorijumu u Amsterdamu gde je dobio stipendiju za master studije. Nastupao je sa poznatim džez umetnicima kao sto su Duško Gojkovic, Stjepko Gut, Hans Dalfer, Melba Džojs, Bred Lili, Montez Kolman, Filip Harper i drugi. Trenutno radi kao profesor na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu.

Koncert će se održati uz primenu svih aktuelnih epidemioloških mera Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i preporuka Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Niša.

Niški kulturni centar: Oktobarski vodič kroz dešavanja