Dveri: Niški odbornici usvojili izmene Plana za Palilulu koji nisu ni videli

Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković tvrdi da su Niški odbornici usvojili izmene Plana za Palilulu, koje nisu ni videli, jer se dokument sa Planom pojavio na gradskom sajtu tek 23.juna, čitav dan nakon održane sednice gradske Skupštine. Ona ističe da Gradsko veće i gradonačelnica Sotirovski ne prezaju od pritisaka na ljude i institucije, ali ni od kršenja zakona i Statuta Grada, kako bi Karićevoj firmi „Tesla park“ omogućili da zida obećano betonsko naselje na 3,5 hektara šume i zelenila na brdu iznad Stare ciglane.

Milenković Kerković tvrdi da je pomenuto zemljište Komisija za planove „otela„ od Nišlija izmenom Generalnog urbanističkog plana decembra 2021. i dodaje da je to pokazao i nedavni hitan postupak skupštinskog usvajanja Izmena Plana generalne regulacije za Palilulu.

Poslanica Dveri tvrdi da ovo nisu jedine zloupotrebe gradske vlasti u slučaju „Tesla park“

“Sve je u skupštinskoj proceduri bilo nezakonito i protivno Statutu Grada Niša. Ne samo, da je dokument Izmene PGR za Palilulu-druga faza u Dnevni red ubačen po hitnom postupku, dan pred zakazanu sednicu, dok procedura odgovora na primedbe podnete u Javnoj raspravi još uvek nije ni završena, što je od odbornika sakriven kako Zahtev narodnog poslanika sa 17 primedaba, tako i činjenica da je na temu trgovine uticajem po ovom predmetu, nakon mog poslaničkog pitanja u Narodnoj skupštini, niško VJT oformilo predmet, ne samo da su odbornici 22.juna glasali o Izveštaju Komisije za planove umesto za Plan koji se pojavio na sajtu 23.juna – dan nakon što je usvojen – već je i samo stavljanje na Dnevni red ove tačke bilo protivno propisima. ”

O tome šta je navelo gradonačnicu, gradsko veće i Komisiju za planove da krše zakone tokom više godina da bi ovu pljačku omogućili , a što je u krivičnom pravu krimninalizovanio kao „trgovina uticajem“, nastavlja Milenković Kerković, izjasniće se institucije, VJT, Agencija za borbu protiv korupcije i Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, kao i Upravni sud pred kojim će, dodaje, takođe povesti postupak poništenja ovog pravnog akta.