Dveri Niš: Gde je obećanih 900 miliona za obnovu niškog porodilišta?

Narodna poslanica Dveri Niš Tamara Milenković Kerković postavila je pitanje direktoru niškog Kliničkog centra i niškog GAK-a – da li su verodostojni snimci koje pacijentkinje niškog porodilišta ostavljaju na društvenim mrežama a na kojima se, kako tvrdi, vide crvi koji gmižu po podu kupatila ove klinike?

Pre više od 9 meseci Srpski pokret Dveri pokrenuo je kampanju “Jedna je majka” za dostojanstven tretman trudnica i porodilja i za obnovu svih porodilišta u Srbiji.

Pored uličnih akcija u više desetina gradova Srbije u kojima smo dobili nepodeljenu podršku desetina hiljada građana, Dveri su uputile Vladi, Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za brigu o porodici, kao i skupštinama na svim nivoima vlasti od republičke, preko pokrajinske do skupština gradskih i opštinskih samouprava zahteve, da u svojim budžetima preusmere sredstva za podizanje kadrovskih i materijalnih kapaciteta u srpskim porodilištima.

“Sredstvima koja smo prikupili na dobrotvornoj akciji preko Foruma za nacionalnu demokratiju obezbedili smo, i niškom porodilištu predali 100 kompleta posteljina sa logoom “Jedna je majka”, priredili smo ilustrovani “Vodič za mame”, a od Vlade tražili da se stotine miliona evra, umesto za megalomanske projekte Nacionalnog stadiona i izložbenog centra “Ekspo 2027” preusmere, najpre, u obnovu porodilišta na siromašnom jugu Srbije, koja su u najgorem stanju. Izneli smo podatke po kojima 11% majki nakon prvog iskustva u srpskim porodilištima, zbog tretmana koje su imale ili zbog akušerskog nasilja koje su pretrpele donoseći na svet novi život, više ne žele da rađaju. Upozorili smo da u Srbiji svake godine umre 50.000 više ljudi, u odnosu na samo 60.000 beba koliko se svake godine u Srbiji rodi” – ističe Milenković Kerković.

Kako dalje navodi narodna poslanica Dveri, reakcija ministarke prof. Dane Grujičić koja je već aprila, mesec dana od početka kampanje Dveri , došla u Niš, bilo je njeno priznanje da je niško porodilište u jako lošem stanju, nakon čega su počela da pristižu obećanja ministra finansija i direktora niškog Kliničkog centra da će u njegovu rekonstrukciju novim budžetom biti izdvojeno i uloženo 900 miliona dinara, a da će radovi početi ove godine.

Ona kaže da Zakonom o budžetu za 2024. godinu u razdelu Ministarstva zdravlja nema aproprijacije za niško Porodilište.

“Od izgradnje i rekonstrukcije nema ni pomena, čak ni u “predizbornom karavanu” gradonačelnice Niša koja pokušava da novim lažnim obećanjima “vaskrsne” tragično nizak rejting SNS u Nišu. Nišu su potrebni i novo Porodilište i nova Onkološka klinika, jer ne samo da nam se deca rađaju u nedostojnim uslovima, već se i najteži pacijenti leče i terapiju primaju u potpuno neodgovarajućem prostoru, dok mlade lekare koji su se tokom pandemije dokazali, niški Klinički centar ne želi da primi u radni odnos.” – napominje Milenković Kerković.

Ako srpski budžet može da u razdelu Ministarstva zdravlja predvidi 30 miliona dinara za zdravstvenu podršku migrantima onda Vlada sigurno može da pronađe i 900 miliona dinara da bi se bi niške mame mogle konačno bebe mogle da rađaju u uslovima koji nisu ispod granice dostojanstva, zaključuju Dveri Niš.